Daca Simionescu va fi suspendat din functie, Doinita Ciocan va prelua conducerea Primariei Braila

P1100279

Aurel Simionescu a contestat masura arestarii preventive pentru 30 de zile, dispusa aseara de o instanta a Tribunalului Galati, insa daca aceasta va fi mentinuta de Curtea de Apel, edilul, aflat dupa gratii, va fi suspendat din functie, potrivit Legii administratiei publice locale. Mai exact, Legea 2015/2001 republicata stipuleaza la art. 71 ca: “(1) Mandatul primarului se suspenda de drept numai in cazul in care acesta a fost arestat preventiv. Masura arestarii preventive se comunica de indata de catre instanta de judecata prefectului care, prin ordin, constata suspendarea mandatului.

(2) Ordinul de suspendare se comunica de indata primarului.

(3) Suspendarea dureaza pana la incetarea situatiei prevazute la alin. (1).

(4) Daca primarul suspendat din functie a fost gasit nevinovat, acesta are dreptul, in conditiile legii, la plata drepturilor salariale corespunzatoare perioadei in care a fost suspendat”.

De asemenea, la art. 72 se precizeaza: “(1) In caz de vacanta a functiei de primar, precum si in caz de suspendare din functie a acestuia, atributiile ce ii sunt conferite prin prezenta lege vor fi exercitate de drept de viceprimar sau, dupa caz, de unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local cu votul secret al majoritatii consilierilor locali in functie” .

Daca Simionescu (PSD) va ramane dupa gratii, alegerea se va face intre viceprimarii Doinita Ciocan (PSD) si Alexandru Danaila (PNL), cel mai probabil fiind ca social-democrata sa fie desemnata sa preia conducerea Municipalitatii, prin votul majoritatii.

Potrivit  avocatului primarului, Curtea de Apel urmeaza sa judece contestatia depusa de Simionescu in cinci zile de la primirea dosarului.