Daca tacea, senatorul Boboc filosof ramanea!

P1060800

Ajuns prin natura imprejurarilor politice in fruntea Comisiei Juridice a Senatului la o varsta si o experienta parlamentara care, in opinia noastra, este cam frageda pentru o asemenea functie, liberalul brailean Catalin Boboc a dat cu bata in balta, zilele trecute, intr-o discutie pe tema posibilei desfiintari a Judecatoriei Insuratei. Mai exact, pe Bobocul ajuns sef la Comisia Juridica din Senat l-a luat gura pe dinainte si a spus, in cadrul unei conferinte de presa, ca se va folosi de calitatea pe care o are, pentru a face uitat prin sertare actul normativ in care este stipulata desfiintarea Judecatoriei Insuratei, daca acesta nu va putea fi salvata altfel.

Drept sa zicem, am facut ochii mari cand l-am auzit pe senator spunand in fata unui grup de ziaristi ca planuieste sa faca  o chestie care noua, care nu avem pregatire juridica si nici experienta parlamentara, ne pare a fi o manevra care miroase urat tare.

“Va spun sincer ca am sa tot aman acest proiect, pana cand se va uita de el”, a declarat parlamentarul brailean, cu un infantilism politic si parlamentar complet nepotrivit pentru ditamai presedintele de Comisie Juridica. El ne-a mai informat, cu un zambet satisfacut, ca Senatul este Camera decizionala, deci, cum ar veni, se poate ocupa cu mana lui de “manipularea” actului normativ respectiv: „Pe acest subiect, Camera decizionala va fi Senatul Romaniei. Asta inseamna ca noi nu vom avea niciun termen pentru a finaliza, pentru a aproba aceasta lege. Pentru a intra in plenul Senatului si a pleca la promulgare, inainte are nevoie obligatoriu de un aviz din partea Comisiei Juridice. In momentul de fata, toata lumea si toata Europa mai ales clameaza liberul si cat mai facilul acces la justitie. Asta inseamna, sigur, si posibilitatea efectiva de a te putea duce la instanta, dar in tari ca Romania se pune problema elementului geografic. Toate aceste judecatorii sunt in orase, in orasele mici, dar care se afla in bazine rurale. Adica de jur imprejur exista numai sate, iar noi stim ca aici populatia e imbatranita si are venituri foarte mici. Ca atare, daca vrem sa asiguram acces la justitie, ele trebuie sa existe, nu analizandu-le, cum face ministerul astazi, din punct de vedere al performantelor economice. Ele nu sunt pentru a face profit. Acesta este un serviciu public, unul dintre cele mai importante pe care statul le ofera cetateanului.
Am sa le prezint colegilor mei din Comisia juridica de la Senat acelasi punct de vedere si daca nu reusesc sa strang o majoritate, va spun sincer ca am sa tot aman acest proiect, pana cand se va uita de el. Ca sa fim foarte directi”.

Ca sa fim si noi foarte directi, daca tot discutam despre batjocorirea regulamentelor parlamentare, ne gandeam sa-i sugeram lui Boboc o alta manevra care poate rezolva cu succes problema Judecatoriei Insuratei: numaratoarea voturilor a la Roberta Anastase. Ca vorba aceea, scopul scuza mijloace, si cand e vorba sa salvezi o instanta de judecata, ce metoda mai buna poate fi, decat sa o faci cu incalcarea regulilor?

Si fiindca odata cu ruperea USL, oricum se cam clatina scaunul lui Boboc din biroul presedintelui Comisiei Juridice, i-am sugera sa fie mai retinut in astfel de declaratii de bune intentii la adresa Brailei, duse la bun sfarsit prin rele intentii privind regulile ce tin de parlamentarism. Nu de alta, dar in felul acesta, furnizeaza de bunavoie si nesilit de nimeni motive temeinice pentru inlocuirea sa din functie…