DANAILA: ALEILE ASFALTATE SAU PIETRUITE DIN CURTI NU SUNT “SUPRAFATA CONSTRUITA”. CUP NU TREBUIE SA LE CONSIDERE ASEMENI CLADIRILOR, LA CALCULUL TAXEI PE APA DE PLOAIE

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, considera ca nu este corecta una dintre modificarile aduse Regulamentului Serviciului de Alimentare cu Apa si de Canalizare, aprobata recent intr-o sedinta CJ, care permite CUP Dunarea sa debraseze de la reteaua de canalizare clientii care nu declara la compania amintita ce suprafete construite si ce suprafete de pamant detin.

Dupa ce s-a “fript” in cazul lui Mihail Stafida si a fost obligata de o instanta sa-i recalculeze acestuia facturile pe perioada 2014-2017 aferente taxei pe apa de ploaie, CUP Dunarea a decis sa sufle si in iaurt, asa incat CJ a aprobat o modificare a Regulamentului care permite companiei sa intrerupa serviciul de canalizare pentru cei care nu-si declara suprafetele respective. Argumentul adus: daca nu stiu suprafetele construite si suprafetele neconstruite, angajatii CUP nu pot calcula taxa pe apa de ploaie aferenta acelei gospodarii.

Liberalul considera insa ca nu este corect ca cei de la CUP sa ia o astfel de masura, mai ales ca amintita companie isi poate obtine aceste informatii din alta parte: “Se permite ca societatea CUP Dunarea sa desfinteze racordurile pentru utilizatorii care nu au dat o declaratie pe propria raspundere cu privire la suprafete. Deci asta inseamna ca cei de la CUP Dunarea vor putea sa blocheze canalizarile celor care nu au dat o declaratie pe proprie raspundere.

Oamenii nu-si stiu toate categoriile de constructii pe care le au, poate nu le pot declara cu suprafete exacte si se va crea din nou o premisa pentru un nou abuz. Ca o sa spunem atunci: <<Cati metri patrati de suprafata betonata ai in curte?>> <<Cinci>> <<Ce sunt aia?>> <<Alei>>. Pai apa de pe alee unde se scurge? Pe spatiul verde, in pamant, am stanga-dreapta pamant. Pentru ce sa platesc taxa pe apa de ploaie pentru apa care se scurge pe pamant?

In forma care este legal astazi, platim taxa pe apa de ploaie pentru constructii. Deci daca e un sistem care duce apa in canalizare e una. Dar daca eu nu am un astfel de sistem?”.

Danaila a reiterat ideea ca cei de la CUP ar trebui sa foloseasca pentru calculul taxei pe apa de ploaie informatiile aflate in bazele de date ale primariilor si sa nu ceara zecilor de mii de clienti sa-si declare pe proprie raspundere suprafetele.

Cat priveste faptul ca primariile nu au informatii separate legate de suprafetele betonate, asfaltate, pietruite, pavate si cele de pamant din curtile oamenilor, ci doar suprafata totala a terenului detinut de acestia, Danaila a declarat ca potrivit Codului fiscal, “suprafata construita” nu inseamna o alee betonata, pietruita, afaltata sau pavata, ci o constructie care are acoperis. Asadar, in opinia sa, cand e vorba despre “suprafata construita”, CUP Dunarea ar trebui sa ia in calcul doar casa si anexele gospodaresti, nu suprafetele din curte care sunt betonate, pietruite sau asfaltate: “La suprafata S1 construita, ordinul care este trecut drept legea in vigoare in acest Regulament prevede 7 categorii, daca nu ma insel, cum ar fi: alee betonata in curte – si e un coeficient mai mare; alee asfaltata – e un coeficient mai mare; alee pietruita – un coeficient mai mic; alee pietruita cu rosturi de beton – un coeficient putin mai mare; alee din nisip si piatra sparta – un coeficient mai mic. Deci ei le-au bagat pe toate astea comasat si ne taxeaza la nivelul unei constructii acoperite cu tabla, cu sistem de preluare a apelor.

<<Suprafata construita>>, in spiritul si in litera ordinului in vigoare, este suprafata construita locativa. Singura lege care reglementeaza suprafetele construite desfasurate sau perimetrale, in legislatia romaneasca, este Legea 50/1991. <<Suprafata construita>> spune: perimetrul unei constructii care are acoperis si care poate avea destinatia de locuinta, spatiu comercial sau alt destinatie prevazuta de lege. Asta este definitia. Tu pui la <<suprafata construita>> aleea? Pentru alei nu se obtin de autorizatie de construire! Asta este o bataie de joc! Iar ei induc ideea ca trebuie sa se plateasca. Nu trebuie sa se plateasca decat pentru suprafata construita!”.

Declaratia integrala a lui Danaila pe aceasta tema, aici: