DANAILA: ANGAJATII “BRAICAR” CER PE BUNA DREPTATE MAJORARI SALARIALE. TOTUL S-A SCUMPIT, DAR UNII ISI PLATESC ANGAJATII CU SALARIUL MINIM PE ECONOMIE

Presedintele PNL Braila, consilierul judetean Alexandru Danaila, declara ca actuala conducere a societatii de transport public de calatori “Braicar” SA – care apartine Consiliului Local Municipal – nu accepta  majorarile salariale cerute de sindicalisti pentru ca stie ca de anul viitor, nu va avea bani ca sa acopere aceste sume sumplimentare. Danaila spune ca angajatii au tot dreptul sa ceara aceste majorari, fiindca sunt tinuti la salariul minim pe economie si ca in bugetul din acest an exista bani suficienti, insa conducerea firmei stie ca odata ce “Braicar” va deveni operator unic de transport, va pierde anumite surse de venit si deci, bugetul se va reduce.

Liberalul considera ca daca Primaria ar gestiona mai bine situatia, s-ar gasi solutii pentru ca “Braicar” sa aiba banii pentru aceste majorari salariale chiar si in contextul in care va deveni operator unic la nivel de municipiu: “Am vorbit cu niste oameni din sindicat si ei au spus in felul urmator: <<Cheltuiala pentru ca noi sa ne luam drepturile salariale asa cum le cerem nu depaseste la nivelul unui an undeva la 400-500 de mii de euro, cu impozite aferente cu tot>>. Banii astia exista la <<Braicar>> acum, pentru ca firma incaseaza aceste sume din niste contracte cu terti si mai sunt in derulare anumite prestari de servicii care vor fi interzise la momentul la care societate va deveni operator unic.

Nimeni nu vrea sa spuna ca acesti bani nu vor fi incasati de la privati, nu vor mai fi incasati pe bilete – ca mai sunt niste curse la Chiscani, inteleg, si in alte zone – si atunci conducerea societatii se fereste sa dea acesti bani angajatilor, pentru ca anul viitor nemaiavandu-i, n-o sa mai aiba de unde sa-i plateasca si exista riscul sa se creeze o instabilitate financiara. Dar daca noi am avea operator unic si am stabili clar sumele pe care le dam (de la bugetul local – n.r.) an de an catre <<Braicar>>, nu ar mai fi niciun fel de problema in finantarea unor cresteri salariale revendicate pe buna dreptate. Noi suntem astazi in zona in care totul s-a scumpit in Romania, dar anumite societati isi tin angajatii la salariul minim pe economie”.

Informat de presa ca unii dintre angajatii “Braicar” au de recuperat cate 300 de ore de anul trecut si inca circa 180 de ore de anul acesta, liderul PNL a comentat ca problema “este gresit gestionata de Primarie, pentru ca strategia vine de la Primarie. Iar domnul primar (Marian Dragomir, PSD – n.r.) nu intelege ca daca noi am face o investitie astazi, ne-ar ajuta ca in urmatorii 10 ani de evitam probleme de acest gen si sa avem un serviciu care sa corespunda standardelor europene. Domnul primar nu este de acord ca Municipiul Braila sa cumpere 50 de autobuze electrice, pentru ca a fost o propunere a liberalilor, dar este de acord sa acceseze fonduri europene pentru 10 autobuze, pentru ca este o propunere a PSD.

Deci noi trebuie sa ne gandim, practic, cum sa facem sa functioneze acest serviciu si cum facem sa nu vulnerabilizam societatea, pentru ca un operator unic care va avea capitalul social dublu sau mai mult decat valoarea activelor nu va putea sa ramana operator unic, pentru ca UE nu ne va da voie sa functionam cu o astfel de societate”.