DANAILA, CATRE CHIRIAC: ANGAJATI AI SPITALULUI JUDETEAN SPUN CA AU NORMA DE INTERNARI, PENTRU CA ALTFEL NU-SI IAU SALARIILE. DVS PUNETI PRESIUNE PE MEDICI, CA FACA INTERNARI MAI MULTE!

Consilierul judetean Alexandru Danaila (PNL) l-a acuzat astazi pe presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), ca face presiuni asupra medicilor din Spitalul Judetean – prin intermediul conducerii unitatii amintite -, pentru ca acestia sa faca mai multe internari, astfel incat spitalul sa poata incasa mai multi bani de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Danaila a precizat ca are aceste informatii de la cadre medicale din spital, care i s-au plans ca li s-a stabilit norma de internari si au fost amenintati ca daca nu-si fac norma, nu-si iau salariul intreg.

In plus, liberalul a comentat si in legatura cu declaratiile recente ale presedintelui CJ cu privire la medicul Octavian Georgescu, care, in opinia sefului judetului, in acest an a avut “o productivitate a muncii scazuta” ca numar de internari, deci nu ar avea dreptul moral sa critice conducerea spitalului amintit: “Ce vreau sa va intreb este daca dvs, in calitate de presedinte CJ, puteti aprecia ce pacienti trebuie internati, dintre cei care se prezinta la spital, pentru ce  perioada si cu ce diagnostic. Noi aici nu putem discuta despre numarul de internari! Daca medicul consulta un pacient si pacientul respectiv nu este de internat, noi ajungem sa-i fortam (pe medici sa interneze – n.r.)?

Am stat de vorba cu cadre medicale care mi-au spus ca au norma de internari, pentru ca altfel nu-si pot lua salariile – ceea ce este o problema, pentru ca norma de internari vine in urma bugetului, iar bugetul este constituit si din bani de la bugetul CJ. Discutam aici despre faptul ca dvs puneti presiune pe medicii din spital prin manager, prin conducere, prin diferite canale, ca faca internari mai multe. Si va intreb: este normal sa luam bani de la CJAS pentru prestari care de fapt n-ar fi necesar sa le faca medicii in spitale? Cred ca nu… Nu poti sa obligi medicii sa faca internari, pur si simplu sa interneze omul respectiv, daca el n-are nevoie sa fie internat! La fel cum nu putem analiza noi perioada in care un om este internat… Il internam 3 zile sau il mai internam 5 zile si-i mai punem un diagnostic, ca sa putem sa mai luam bani de la CJAS? Ce este asta?!”.

Vorbind despre lipsa medicamentelor si a materialelor sanitare din Spitalul Judetean si despre faptul ca pacientii sunt trimisi sa si le cumpere singuri, Danaila a mai spus ca nu trebuie minimalizata acesta problema, fiindca multi dintre pacienti chiar nu-si pot permite sa faca astfel de cheltuieli: “Sunt boli cronice care necesita internare permanenta, ce se intampla cu oamenii aia? Pentru ca vin din tot judetul, de-abia isi permit sa vina pana aici, cheama Salvarea, ca n-au bani sa ajunga la Braila… ”.

In acest context, Danaila a propus ca Spitalului Judetean sa-si fie alocate fonduri suplimentare nu de 1,1 miliarde lei vechi, cum era prevazut in proiectul de hotarare CJ, ci de 2 miliarde lei vechi, insa propunerea sa a cazut la vot.