DANAILA, CATRE CHIRIAC: SOLICITATI CUP DUNAREA RECALCULAREA FACTURILOR SI RESTITUIREA BANILOR INCASATI INCORECT, CATRE CLIENTI!

Consilierul judetean Alexandru Danaila (PNL) a cerut astazi presedintelui Iulian Chiriac (PSD) ca in calitate de reprezentant al Consiliului Judetean Braila in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Dunarea, sa ceara conducerii CUP Dunarea recalcularea tututor facturilor care includ taxa pe apa de ploaie, incepand din anul 2014 si pana in prezent. Danaila a prezentat in plenul CJ cazul braileanului Mihail Stafida, care a castigat un proces impotriva CUP Dunarea, instanta constatand ca aceasta companie i-a calculat incorect taxa pe apa de ploaie in perioada 2014-2016 si obligand CUP sa-si corecteze greseala si sa-i restituie clientului banii incasati necuvenit. In plus, instanta a constatat ca in contractul pe care il prezinta CUP Dunarea clientilor exista o clauza abuziva, care limiteaza la 10 zile perioada in care consumatorii pot contesta facturile pe care le primesc, in contextul in care pentru a-si sustine cauza, acestia au nevoie de un  document de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), document care se primeste in termen de 30 de zile.

“Pentru un singur an, doar pentru anul 2015, acest cetatean a platit la CUP Dunarea 420 lei apa de ploaie, in loc de 210 lei. A platit dublu apa de ploaie. Suma facturata, considerata legala de cei de la CUP Dunarea, inregistrata in contabilitate, trecuta la profitul societatii, apa care nu a existat, apa care n-a trecut prin Statia de epurare, apa care a fost platita degeaba. In afara de faptul ca noi platim apa pluviala degeaba – pentru ca cei de la CUP Dunarea nu-si respecta contractul cadru de a spala retelele de canalizare pe care le au in administrare la nivelul intregului judet si apa de ploaie practic face acest lucru, spala conductele -, CUP mai taxeaza si suplimentar cetatenii acestui municipiu.

Am facut un calcul, plecand de la factura domnului Stafida, cu numarul de abonati pe care-i are doar la nivelul municipiului CUP si rezulta ca daca ar fi sa dea banii inapoi pentru toti clientii acestei companii, cu penalitatile aferente acestei perioade – pentru ultimii 3 ani, ca restul s-au prescris -, ar insemna ca jumatate din banii pe care CUP Dunarea ii incaseaza intr-un an efectiv ar trebui sa se duca pe despagubiri.

Sunteti membru in ADI Dunarea Braila si va rog – pentru ca am auzit din partea celor de la CUP Dunarea ca au aprobat un contract cadru la nivel national si nu vor putea sa-l modifice, chiar daca are clauze abuzive in el -, va rog pe aceasta cale, sa mergeti in ADI Dunarea, sa eliminati clauzele abuzive din contract si mai mult decat atat, sa solicitati recalcularea tuturor facturilor si restituirea banilor catre clienti, persoane fizice sau persoane juridice care au platit sume eronate.

Cei de la CUP Dunarea nici macar nu aveau grila – am citit toate materialele de la instanta, inclusiv raspunsul pe care l-a facut CUP Dunarea catre cetatean, inclusiv apararea pe care si-a facut-o CUP Dunarea in instanta. Nu au avut cum sa comenteze modalitatea de calcul, stiau ca este eronata modalitatea de calcul si nu au atacat decat cu o prevedere care s-a dovedit a fi abuziva in contract: cetateanul trebuia sa conteste in 10 zile o factura, in conditiile in care doar raspunsul de la ANM se primeste in 30 de zile.

In concluzie, noi sustinem in continuare eliminarea taxei pe apa de ploaie, va rog sa faceti si dvs acelasi lucru, este indreptarea unei erori, unei nedreptati pe care au suferit-o toti clientii CUP Dunarea in ultimii ani”, a declarat Danaila.