DANAILA: “CUM S-A PUTUT INTAMPLA O ASTFEL DE GRESEALA?”; CHIRIAC: “VAD CA ATI DEVENIT PROCUROR, PUNETI INTREBARI. E O EROARE, O INDREPTAM!”

Brambureala in acte: Dupa ce s-a apucat de reabilitarea unui drum care figureaza in cartea funciara ca fiind in domeniul public al judetului Braila, CJ a descoperit ca o parte din soseaua respectiva este inscrisa si in domeniul public al comunei Vadeni. Este vorba despre DJ 221B Braila-Vadeni, in lungime de circa 12 km, despre care consilierii judeteni au aflat cu stupoare la cea mai recenta sedinta CJ ca pe de o parte, figureaza in documentele oficiale ca fiind in proprietatea CJ, iar pe de alta parte, o portiune din acesta apare in  cartea funciara ca fiind proprietate a comunei Vadeni.

Consilierul judetean Alexandru Danaila (PNL) a intrebat cum este posibil sa se intample asa ceva: “CJ a alocat niste sume de bani pentru reabilitarea drumului. Noi, cand am avut la mapa materialele pentru reabilitarea acestui drum, pentru indicatorii tehnico-economici, proiectul tehnic, tot ce am aprobat in sedinta CJ, am avut la mapa si un extras din domeniul public, care atesta proprietatea CJ asupra acestui drum. Acum, cand drumul este deja in reabilitare, cand procesul verbal de punere in posesie a fost semnat, cand toate documentele au fost facute cu cel care executa lucrarile de predare a amplasamentului acolo, ne trezim ca suntem in postura de a modifica in domeniul public o pozitie, pentru ca dintr-o eroare nu s-a ajuns in aceasta situatie. Va rog sa ne explicati si noua care este motivul”.

Secretarul judetului, Dumitrel Priceputu, a raspuns: “In acest proiect de hotarare este mentionata doar eroarea Consiliului Local Vadeni, care a trecut si suprafata pe care nu trebuia s-o treaca. Legea 213 este clara: doar bunurile care n-au fost declarate de interes judetean pot fi trecute de Consiliul Local (in domeniul public al localitatii respective – n.r.). Consiliul Local n-a tinut cont de aceasta prevedere, a facut aceasta eroare, iar noi am mentionat-o tocmai pentru a nu crea confuzii. Dupa ce a fost trecut in domeniul public judetean, CL Vadeni l-a trecut si in domeniul public al comunei Vadeni. Eroarea este acolo, urmeaza sa fie indreptata”.

Liberalul a replicat ca potrivit legii invocate de Priceputu, dupa aprobarea domeniului public prin hotarare de consiliu local, hotararea respectiva este transmisa la CJ, pentru a se verifica corectitudinea ei si abia apoi se continua demersurile legale: “Eu va intreb pe dvs, secretarul judetului – ca dvs aveti responsabilitatea asta -, cum a fost posibil sa dati OK pe un domeniu public al comunei Vadeni intr-o forma incorecta, pentru un bun care era deja inscris in domeniul public al judetului”.

Iar de aici, dialogul a continuat asa cum se intampla de fiecare data cand Dumitrel Priceputu este prins pe picior gresit – una intreaba omul si alta raspunde secretarul judetului: “Bunul a fost inscris in domeniul public al judetului, cum am spus, conform Legii 213; ulterior a facut aceasta eroare CL Vadeni”.

“N-ati raspuns la intrebare: cum ati trecut cu vederea o asemenea eroare, ca discutam de un drum public?”

“Dar nu este in domeniul public atestat! Prin HG 363 nu este, nu apare la domeniul public!”

“Domnule consilier, sunt lucruri pe care le rezolvam aici, a fost o eroare, o indreptam, ca intelegeti dvs mai repede sau mai greu, trebuie sa indreptam aceasta eroare”, a intervenit presedintele CJ, Iulian Chiriac (PSD).

“Daca nu v-ar fi comunicat domeniul public Vadeniul, nu ar fi putut sa-l inscrie in cartea funciara! Daca era o inscriere fara efecte era cu totul altceva. Ei si l-au trecut pe rolul fiscal, s-au dus si au facut cerere de inscriere in cartea funciara, au facut cadastrarea drumului respectiv, au facut cheltuieli pentru cadastrare, deci sunt niste cheltuieli care s-au facut si acolo! Si va intreb cum s-a putut intampla acest lucru.

Si acum domeniul public al comunei Vadeni a fost modificat?”, a continuat Danaila.

“Este de datoria lor, hotararea CL Vadeni este nula din acest punct de vedere”, a raspuns Priceputu.

“Cine a constatat asta?”

“Urmeaza sa constate instanta”

“Am dat in judecata CL Vadeni?”

“Dar nu trebuie sa dam noi!”

“Dar cum, instanta se autosesizeaza sau cum se intampla?!”

Secretarul judetului a fost salvat de presedintele CJ, care a comentat ca liberalul pune prea multe intrebari si a trecut direct la vot, fara a lamuri cum si-a dat avizul secretarul judetului pentru o hotarare eronata a CL Vadeni: “Domnule Danaila, vad ca ati devenit procuror si l-ati luat pe domnul secretar la 13-14! Am zis ca este o eroare pe care o reglam aici!”.