DANAILA: CUP DUNAREA A PRIMIT BANI EUROPENI PENTRU O RETEA DE CANALIZARE DESTINATA APELOR MENAJERE, DAR O FOLOSESTE SI PENTRU APE PLUVIALE. UE POATE CERE BANII INAPOI

Consilierul judetean Alexandru Danaila (PNL) sustine ca de ani de zile, CUP Dunarea Braila foloseste abuziv o retea de canalizare care a fost proiectata si finantata de UE strict pentru preluarea apei menajere, dar care in practica, este utilizata si pentru preluarea apei pluviale.

Danaila declara ca neregulile, din acest punct de vedere, sunt multiple, una dintre acestea fiind ca daca UE afla ca reteaua este folosita si pentru apa pluviala, poate aplica corectii sau chiar poate cere CUP sa returneze toti banii, fiindca nu se respecta conditiile asumate prin contractul de finantare.

Pe de alta parte, spune liberalul, in conditiile in care prin reteaua de canalizare finantanta de UE nu ar trebui sa treaca decat apele menajere, CUP Dunarea nu are voie sa perceapa taxa pe apa de ploaie pentru acea parte de retea. Ca atare, afirma Danaila, CUP nu taxeaza apa de ploaie cetatenilor, fiindca acestia au contact individual si s-ar vedea imediat pe factura, dar pune la plata Primaria, pentru domeniul public, fiindca la astfel de suprafete foarte mari, nu se mai sesizeaza nimeni unde e reteaua de canalizare veche si unde e reteaua noua: “CUP Dunarea a facut niste investitii in valoare de vreo 140 milioane de euro. Toate aceste investitii sunt exploatate in prezent, receptionate – au trecut deja vreo cativa ani de cand le exploateaza, cred ca 2 sau 3, pe anumite zone. CUP Dunarea nu factureaza taxa apa de ploaie pentru consumatorii respectivi, desi pe acolo curge apa de ploaie, desi ei utilizeaza reteaua pentru alte scopuri decat cele pentru care a fost initial acordata finantarea de la UE. Noua CUP Dunarea ne-a comunicat in trecut faptul ca in municipiu nu exista decat retele de canalizare mixte, unde se colecteaza si apa menajera, si cea meteorica. Deci nu exista canalizari separate.

Uniunea Europeana a spus asa: <<Eu iti dau pentru consumatorii casnici, tu, Municipiu, tu, CUP Dunarea, tu, operator, iti faci retea pentru apa pluviala, separat>>. CUP Dunarea ce a facut: daca tot era teava acolo, a conectat si geigere de canalizare tot in acea teava si factureaza municipiului Braila sumele aferente suprafetei de domeniu public. Deci nu factureaza cetatenilor, pentru ca acolo sunt contracte individuale, dar factureaza municipiului Braila, astazi, sumele aferente domeniului public. De-asta Municipiul Braila nu ne-a dat suprafata integrala a domeniului public, la adresele pe care noi le-am trimis: pentru ca ei isi dau seama ca acum CUP factureaza catre Municipiu o suprafata de teren, de asfalt, de beton, etc unde sunt canalizari si care cade sub incidenta contractului de finantare cu Uniunea Europeana. Asta inseamna corectie totala – sa dai banii inapoi. Deci tu utilizezi investitia pentru obtinerea unor beneficii financiare in afara celor prevazute in contract, clar!

Primarul municipiului Braila, domnul Dragomir, a spus la un moment dat ca este ilegal sa nu se taxeze apa de ploaie. Am vazut ca anumiti consumatori din judet nu erau taxati – chestiune recunoscuta de CUP Dunarea -, acum vedem ca peste 3000 de oameni din municipiu nu platesc apa de ploaie stiut si asumat de CUP Dunarea, desi au aceeasi forma a contractului cu cei care platesc.

Si intrebarea este: eu, la numarul 270, platesc taxa pe apa de ploaie, altul, la numarul 272, nu mai plateste taxa pe apa de ploaie si toata strada, pana in capat, nu mai plateste. Cand este ilegal? Este ilegal sa nu iei taxa pe apa de ploaie sau e ilegal sa iei taxa pe apa de ploaie?”.

Mai multe detalii pe aceasta tema, aici: