DANAILA: CUP DUNAREA TREBUIE SA RECALCULEZE TAXA PE APA DE PLOAIE PENTRU TOTI CONSUMATORII, DIN ANUL 2014 PANA IN PREZENT. ALTFEL E INFRACTIUNE

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, considera ca sentinta definitiva data luna trecuta de Tribunalul Braila, care a constatat oficial faptul ca de ani de zile CUP Dunarea incarca in mod incorect facturile care includ taxa pe apa de ploaie, ar trebui sa determine conducerea companiei amintite sa refaca din proprie initiativa calculele pentru toate facturile emise in perioada 2014 – 2016 (inclusiv), pentru toti consumatorii. Danaila sustine ca astfel, CUP Dunarea ar evita alte procese, cu alti cetateni care se vor folosi de acest precedent, pentru a-si  recupera si ei banii incasati in mod ilegal in ultimii 3 ani. Liberalul a explicat ca nu se poate solicita recalcularea facturilor si pentru anii de dinainte de 2014 pentru ca dupa 3 ani, sumele respective se prescriu, deci cei de la CUP Dunarea pot sa pastreze linistiti eventualii bani incasati in mod incorect  de la cetateni.

Presedintele PNL Braila a explicat ca instanta a descoperit cum procedau angajatii CUP Dunarea, cand preluau de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) datele statistice cu privire la nivelul precipitatiilor, pentru a calcula taxa pe apa de ploaie la Braila. El a precizat ca in loc sa foloseasca informatiile privind precipitatiile inregistrate in municipiul Braila, cei de la CUP Dunarea foloseau de datele statistice privind nivelul precipitatiilor pe intreaga regiune din care face parte judetul Braila, care cuprindeau cantitati minime si maxime (avand in vedere ca se inregistrau cantitati diferite de precipitatii in diverse localitati din regiune). Din aceste statistici, angajatii CUP Dunarea au luat intotdeauna in calcul cantitatea maxima de precipitatii de la nivelul regiunii, chiar daca aceasta nu se inregistrase in Braila: “Sunt date statistice la nivel national, sunt date statistice la nivel regional si sunt date statistice la nivelul fiecarei localitati din tara. Din calculele pe care le-au facut rezulta ca au luat datele la nivel de regiune – si datele maxime, pentru ca la nivel de regiune, normal, la Braila a plouat intr-un fel, la Constanta a plouat in alt fel. Si ei spun (in statisticile ANM – n.r.): intre 1 si 5 l/mp si ei (cei de la CUP Dunarea – n.r.) au luat valoarea maxima, de fiecare data.

Mai mult decat atat, a fost un an in care au taxat aceeasi cantitate de apa de ploaie, luna de luna. Dar intr-o luna a plouat mai putin, intr-o luna a plouat mai mult, deci trebuie sa existe un calcul, nu poti sa pui o valoare fixa. Este trecut si in contract. Deci in contract este trecuta modalitatea de calcul a acestei taxe pe apa de ploaie. Nu poti sa taxezi cu acelasi coeficient, ca pentru constructii, pentru suprafata de pamant unde apa se infiltreaza, nu curge in reteaua de canalizare. Si ei au facut aceste calcule si pentru locuitorii de la case, dar si pentru cei de la blocuri, le-au facut la valorile maxime”.

Danaila a declarat ca PNL va solicita oficial toate documentele necesare de la CUP Dunarea si de la ANM, dupa care, in circa doua luni, va initia o prima actiune in instanta, iar daca vor mai fi braileni care vor veni mai tarziu la PNL pentru a cere consiliere juridica pentru a obtine recalcularea facturilor, vor continua actiunea si pentru acestia: “Vom merge pana cand cei de la CUP Dunarea vor intelege ca pot face asta din oficiu – noi vom face si adresa asta catre ei si vom astepta sa vedem daca in aceste doua luni, pe cale administrativa vor rezolva problema, sa recalculeze facturile de apa meteorica pentru fiecare client, pe ultimii 3 ani, pentru ca mai departe se prescriu sumele. Sa faca ce este corect, pentru ca altfel este infractiune”.

Liderul PNL a precizat ca organizatia sa va sesiza si Comisariatul pentru Protectia Consumatorului, in legatura cu acea clauza abuziva din contractul  pe care CUP Dunarea il semneaza cu fiecare client in parte, care prevede ca un consumator poate contesta factura in termen de maximum 10 zile.

Declaratia integrala a presedintelui Danaila pe aceasta tema, aici: