DANAILA: DACA S-AR PUNE AFISE CU INSTRUCTIUNI CLARE IN SALOANELE SI PE HOLURILE SPITALULUI JUDETEAN, PACIENTII AR STI CE SA FACA PENTRU A-SI RECUPERA BANII CHELTUITI PE MEDICAMENTE

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, este de parere ca decat sa dea vina pe medici pentru faptul ca nu-i informeaza pe pacientii internati cum isi pot deconta medicamentele pe care le cumpara din banii lor, managerul Spitalului Judetean, Delia Rasnoveanu (PSD), ar trebui sa ia masuri concrete pentru a se asigura ca toti pacientii primesc astfel de informatii.

Danaila face referire la faptul ca Rasnoveanu a declarat ca a constatat de-a lungul timpului ca foarte putini doctori le spun bolnavilor in ce conditii isi pot recupera banii si de asemenea, foarte putini doctori completeaza formularul prevazut de lege pentru astfel cazuri si de aceea, pacientii nu pot deconta cheltuielile respective.

Liberalul spune insa ca in loc sa faca sedinte cu medicii si sa le tot reaminteasca de aceste prevederi legale, Rasnoveanu ar putea pur si simplu sa ceara sa se puna in toate saloanele si pe holurile spitalului afise in care sa fie prezentate conditiile legale in care pacientii internati isi pot deconta cheltuielile facute cu medicamente.  Danaila spun ca este o masura care ar costa foarte putin si ar asigura informarea corecta a pacientilor si a rudelor acestora, astfel incat toata lumea sa stie ce are de facut: “Daca ar fi afise de informare in fiecare salon, pe toate holurile, la intrarea in spital, va spun eu ca oamenii aia care stau acolo au tot felul de ganduri, cand esti la spital citesti tot ce este in jurul tau. Si daca e cineva care nu stie sa citeasca, din discutie in discutie, in salon, tot se duce vorba. Dar oamenii nu stiu. Deci prima data spitalul ar trebui sa vina cu aceasta masura. Cat costa sa printezi niste afise din astea, ca sa le pui in saloane si pe toate holurile spitalului?

Daca este acest afis, tu, ca pacient, intrebi prima data asistenta care vine la tine mai des, intrebi pe cineva de acolo care iti va spune : <<Da, poti sa ceri lucrul asta>> si trebuie sa fie si o procedura.

Dar cand tu, manager, ii spui medicului: <<Ia si completeaza 400 de formulare acum si mai vezi si 20-30 de pacienti peste limita normala legala si mai fa si garzi, ca sunteti doar 3 medici>>… Sunt niste lucruri pe care le ceri medicilor pana cand ajungi unde? Intinzi coarda pana cand nu vei mai avea medici in final si cand avem o problema ne ducem la Buzau sau la Galati sau in alte parti. Totusi, la Galati lucrurile sunt tinute sub control, nu e nenorocirea asta care este la noi, in Spitalul Judetean”.