DANAILA, DESPRE PESTA PORCINA: AM VAZUT OAMENI CARE PLANGEAU PENTRU UN PORC SAU DOI SI ERAU DISPERATI

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, este de parere ca guvernatii nu inteleg cu adevarat cat de grave sunt implicatiile epidemiei de pesta porcina pentru proprietarii de animale. Danaila a declarat ca intr-un judet ca Braila, unde in mediul rural, in aproape fiecare gospodarie se cresc animale, este o adevarata tragedie pentru sateni sa vina cineva si sa le spuna ca trebuie sa le omoare porcii: “Sunt probleme mari. Cred ca Guvernul Romaniei nu intelege dimensiunea fenomenului si mi se pare ca acum aratam cu adevarat cat de nepregatiti suntem in cazul unui dezastru.

Eu am discutat cu mai multi cunoscuti care sunt medici veterinari. Pesta porcina putea sa fie ca virus in Romania de mai mult timp, nu se stie chestiunea asta, pentru ca mistretii s-au dovedit a fi rezistenti si unii sunt doar purtatori – poarta virusul, nu-l poarta, nu se stie exact nici acum.

Faptul ca nu s-au luat masuri de prevenire… pesta porcina poate sa fie de mai mult timp prin zona si sa nu fi produs efecte decat la un moment dat, cand a ajuns in gospodaria unui om, unde siguranta veterinara este precara. In complex este cu totul altceva – desi a patruns si in complex. Deci fenomenul este unul scapat de sub control. Iar prevenirea, la primele cazuri, cel putin, nu se putea face decat in colaborare cu oamenii de acolo, cu cetatenii, cu primarii.

La nivel social este o problema mare. Daca te duci la om in curte si-i spui ca vrei sa-i iei animalul pe care el l-a crescut… Eu am vazut oameni care plangeau pentru un porc sau doi, care insemnau o suma de bani cand ii vindeau la Craciun si era poate venitul lor pe o perioada lunga de timp. Deci oamenii plangeau si erau disperati. Au zis: <<Acum cativa ani ati venit si ne-ati luat pasarile, acum veniti si ne luati porcii, ce se intampla?>>.

Deci Guvernul nu intelege fenomenul asta si nu intelege implicatiile pe care le are intr-un judet cum este Braila, unde in fiecare gospodarie era un animal, doua, trei”.