DANAILA: EFECTELE PESTEI PORCINE SE VOR SIMTI CU ADEVARAT IN GOSPODARIILE OAMENILOR IN LUNILE DECEMBRIE, IANUARIE SI FEBRUARIE

Consilierul Alexandru Danaila (PNL), a solicitat la cea mai recenta sedinta CJ Braila alocarea unei sume de la bugetul judetean cu care sa fie acoperite cheltuielile facute de primarii pentru masurile luate in scopul combaterii pestei porcine africane. Danaila si-a argumentat solicitarea prin faptul ca primariile din judet au primit deja o adresa de la CJ, prin care li se cere sa transmita informatii legate de numarul gospodariilor afectate de pesta porcina africana, numarul animalelor sacrificate si cheltuielile facute de autoritatile locale pentru masuri de combatere, respectiv de prevenire a extinderii epidemiei, astfel incat sa primeasca sumele aferente.

Liberalul a amintit si o decizie a Comitetului ministerial pentru situatii de urgenta privind combaterea pestei porcine, care spune, printre altele, ca “substantele necesare pentru dezinfectatoarele individuale vor fi asigurate de catre autoritatile publice locale, iar fondurile aferente se vor asigura prin bugetul consililor judetene”.

Presedintele CJ, Iulian Chiriac (PSD), a subliniat ca in text se spune “PRIN bugetele consiliilor judetene” si nu “DIN bugetele consililor judetene”.

“Noi suntem in urmatoarea ipostaza astazi, la nivelul judetului – pentru ca e o problema foarte importanta, Braila este cel mai afectat judet in cazul pestei porcine. Este cel mai afectat ca numar de animele ucise, pentru ca aici erau cele mai mari complexe. Noi suntem in situatia de a primi mai multe cereri din partea primariilor din judet, pentru a li se da sumele de bani cheltuite in principal pentru substanta activa care a fost utilizata la preventie. Este o problema, pentru ca unele dintre primarii nu aveau prevazuti bani pentru astfel de situatii, a intervenit  chestiunea asta, ei a trebuit sa ia masuri, pentru ca si oamenii de acolo, pe buna dreptate, au cerut sa le fie protejate gospodariile, cat s-a putut. S-au facut niste cheltuieli. Eu discut azi doar despre substanta activa care a fost folosita, pentru ca substanta activa are un pret foarte mare in raport cu alte cheltuieli pe care le-au facut ei.

Va propun ca la rectificarea bugetara sa alocam o suma de bani – si din discutiile cu dvs am inteles ca sunt 34 de miliarde de lei vechi. Si atunci va propun ca suma de 34 de miliarde lei vechi sa fie alocata din bugetul CJ, pentru a fi pusa la dispozitia primariilor respective”.

“ Spuneti si de unde sa luam banii astia!”, a cerut Chiriac.

“Domnule presedinte, eu incerc sa va propun rezolvarea unei probleme!”

“Eu va pun o intrebare, ca sa stim de unde propunem, ca dvs propuneti!”

“Din bugetul CJ. CJ nu primeste la aceasta rectificare bugetara niciun ban din sumele defalcate de TVA. Din cauza modului in care dvs gestionati bugetul CJ de cativa ani, Braila nici anul asta nu primeste sume defalcate. Deci ca sa incercati sa ma persiflati, ca <<de unde luam banii, ca n-avem de unde sa-i luam>>… sunt bani in bugetul CJ pe care dvs nu-i utilizati de ani de zile si pe care eu acum va propun sa-i utilizam partial pentru rezolvarea unei probleme care in urmatoarele luni va afecta si mai mult populatia din judetul Braila, pentru ca efectele acestei situatii exceptionale se vor simti cu adevarat in lunile decembrie, ianuarie si februarie. Acum inca este vara, este toamna, este perioada de recoltare, dar cand va veni frigul si oamenii nu vor mai avea ce sa puna pe masa si nu vor mai putea sa taie porcul de Craciun, ala vor fi adevaratul efect”.