DANAILA: EXISTA O SOLUTIE FINANCIARA PENTRU CA PRIMARIA SA APLICE NOUA LEGISLATIE PRIVIND PLATA SERVICIILOR DE APA SI CANALIZARE

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, sustine ca exista o solutie prin care Municipalitatea poate obtine banii necesari pentru a acoperi sumele necesare aplicarii noii legislatii privind plata serviciilor de apa si canalizare (inclusiv a taxei pe apa de ploaie). Mai exact, spune Danaila, exista o modalitate prin care Primaria poate acoperi si taxa pe apa de ploaie calculata pentru cetateni, dar si ajutoarele lunare prevazute in noua lege.

Mai exact, este vorba despre subventionarea, direct in factura lunara de apa-canal, a unei cantitati de apa 75 l/persoana/zi, precum si suportarea din bugetul public a racordarilor la reteaua de apa-canal.  De ajutoarele lunare respective urmeaza sa beneficieze familiile si persoanele singure care au media veniturilor banesti nete lunare sub salariul minim brut pe tara garantat la plata (adica 1.900 lei) pe membru de familie.

Primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD), a declarat ca bugetul local nu poate acoperi sumele respective si ca atare, daca Parlamentul nu aproba inca o lege, prin care sa se aloce fondurile aferente, anul asta nu are cum sa aplice prima lege.

Danaila sustine ca solutia ar fi ca Municipalitatea sa scuteasca brailenii de plata taxei pe apa de ploaie si sa achite sumele respective de la bugetul local si de asemenea, sa reduca taxa pe apa de ploaie, astfel incat sa aiba mai putin de platit catre CUP Dunarea: “Tariful pe apa de ploaie este unul mare astazi. Daca s-ar elimina acest tarif pe apa de ploaie din facturile brailenilor si ar fi suportat de Primarie, el ar putea fi diminuat, pentru ca la ora actuala, CUP Dunarea – care trebuie sa ramana o societate profitabila, clar – cu actualele cheltuieli, cu actuala conducere, are un profit care permite diminuarea tarifului pe apa de ploaie. Deci, practic, noi, incepand cu luna august ar trebui sa hotaram ca brailenii nu mai platesc apa de ploaie –  s-ar da o hotarare de Consiliu Local Municipal, de Consiliu Judetean, de consilii locale si in ADI Dunarea – si imediat se poate emite o hotarare pentru diminuarea tarifului pe apa de ploaie. Iar diminuarea tarifului este atributul nostru, astfel incat societatea sa ramana profitabila. Daca noi taiem 2 milioane de euro din taxa pe apa de ploaie la nivelul fiecarui an – bani pe care Primaria ar trebui sa-i plateasca -, ar fi bani pentru toate.

PSD nu are interes sa scada acest tarif, pentru ca din acest tarif ei isi incaseaza salariile, delegatiile si alte chestiuni. Toate aceste cheltuieli sunt platite din banii nostri. Prosti ar fi sa renunte?!

In concluzie, primarul poate sa faca chestiunea asta si este obligat sa o faca, intrun fel sau altul – daca nu obligat de lege in mod expres, este obligat de toti brailenii care au semnat pntru acest demers. Si oamenii stiu, noi le-am comunicat ca taxa pe apa de ploaie va fi eliminata si sunt curios ce le va spune domnul primar, cand nu va elimina taxa pe apa de ploaie din facturi”.