DANAILA: FAPTUL CA PRIMARIA LE MAI PUNE O TAXA IN CARCA ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI, TAXA DDD, DEPASESTE LIMITA BUNULUI SIMT
Consilierul judetean Danut Lungu (PNL) apreciaza ca introducerea monopolului Directiei de Administrare si Gospodarire Locala asupra serviciilor de deratizare, dezinfectie si dezinsectie (DDD) la nivelul municipiului Braila are ca scop infiintarea unui nou serviciu populat cu oamenii PSD, care va trebui finantat din buzunarele cetatenilor, prin impunerea noii taxe DDD.
Danut Lungu nu este de acord ca brailenii sa fie obligati de Primarie sa suporte din banii lor slujbele unor noi clienti politici ai PSD, pe langa cei care deja si-au gasit cate un loc in institutiile publice: “Va fi o adevarata brambureala. Cum va functiona? Noi incasam o taxa, dar taxa aia pentru ce o incasam si cum va functiona?
E usor sa vii sa spui ca si parlamentarii PNL au votat legea respectiva, dar parlamentarii PNL au votat ceva amplu, restul de depinde de tot ceea ce inseamna administratie locala: aici se fixeaza modul de lucru, aici se fixeaza inclusiv taxa. Daca discutam de o taxa simbolica, e OK, suntem de acord, dar daca iar discutam de o anumita suma care la inceput ni se pare o suma modica, dar ea, adunata luna de luna si an de an nu face altceva decat sa mai creeze unele locuri de munca politice si sa creeze o alta parghie pentru a fi folosita in alte scopuri decat cele pe care si le-a propus acest serviciu, noi nu suntem de acord”.
Pe de alta parte, consilierul judetean Alexandru Danaila (PNL) apreciaza ca nu era nevoie de impunerea noii taxe DDD, avand in vedere ca pana acum, ea nu a existat si lucrurile au functionat, pentru ca cei care au avut nevoie de deratizari, dezinfectii sau dezinsectii au apelat la firme specializate sau s-au descurcat cu forte proprii, iar Primaria si DAGL s-au ocupat de actiunile de combatere a tantarilor fara sa se plateasca o taxa suplimentara, fata de cea de salubritate: “Eu am vazut in programul Primariei din anii trecuti si in programul DAGL si al firmelor de salubritate ca fiecare facea cate o bucatica din activitatea asta, deci lucrurile s-au facut si nu au existat costuri suplimentare”.
Danaila mai spune ca nu este normal ca asociatiile de proprietari, de exemplu, sa fie obligate sa faca anual actiuni DDD, fie ca au, fie ca n-au nevoie, numai ca sa se justifice plata taxei obligatorii DDD, in contextul in care la unele dintre acestea locatarii sunt gospodari si iti intretin spatiile comune cu grija: “Sunt asociatii de proprietari la care la spatiile unde se depoziteaza gunoiul sunt flise si gresie, sunt platforme de beton turnate de asociatiile de proprietari. Noi stim ce este acolo? Ii fortam pe niste oameni care isi fac serviciile astea, care sunt gospodari. In unele asociatii sunt bani mai multi, in altele sunt bani mai putini, dar fiecare incearca intr-un fel sau altul sa o scoata la capat. Sunt asociatii cu datorii. Adica noi ce facem, Primaria le mai pune in carca inca o taxa asociatiilor de proprietari? Mi se pare o chestiune care depaseste limita bunului simt”.