DĂNĂILA: ÎI SOMEZ PE DRAGOMIR ȘI PE CHIRIAC SĂ ÎNCEAPĂ SĂ FACĂ DEMERSURILE PENTRU A ATRAGE BANII EUROPENI ALOCAȚI PENTRU LUPTA CU CORONAVIRUSUL, CA SĂ REDUCEM CHELTUIELILE PE CARE LE-AM AVUT LA BUGET

Președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, este de părere că decizia managerului Delia Râșnoveanu de a accepta solicitarea venită zilele trecute de la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, privind transferul unui număr de 20 de pacienți confirmați cu COVID-19 din Vrancea la Spitalul Județean Brăila, a avut la bază motive financiare.

Mai exact, Dănăila a afirmat astăzi că în opinia sa, managerul Râșnoveanu a acceptat acea solicitare fiindcă voia să dea bine la centru și să primească o sumă cât mai mare din cele ce vor fi repartizate spitalelor din țară care au tratat pacienți cu COVID-19: „Toate aceste aspecte au o latură financiară. Motivul real pentru care doamna manager a acceptat ca acești pacienți să fie transferați – lăsând la o parte faptul că pe unii îi cunoștea și faptul că vrea să dea bine la București, să raportăm supraproducție, ca pe vremea lui Ceaușescu -, motivul și interesul este unul financiar.

UE pune la dispoziția României 350 de milioane euro care vor fi repartizați fiecărui județ în parte – între 6 și 8 milioane lei, probabil – în funcție de cheltuielile și de implicarea în lupta cu coronavirusul și în partea de prevenție, echipamente, etc. Acești bani vor fi accesibili probabil începând din luna iunie și pe această cale îi și somez pe primarul municipiului și pe președintele CJ să înceapă să facă demersurile pentru a atrage acești bani și pentru a reduce cheltuielile pe care le-am avut la buget – pentru că și bugetul local, și bugetul CJ sunt supuse unui stres mare în această perioadă.

Fără să ne spună care este situația, de fapt, au vrut să transfere acești pacienți tocmai pentru ca Spitalul Județean să poată să atragă aceste sume de bani în integralitate, pentru că va dați seama ce ar însemna ca 6 milioane de euro să vină la Spitalul Județean și să-și astupe niște găuri pe acolo sau să facă niște achiziții directe, așa cum s-a întâmplat întotdeauna la Spitalul Județean. Doar reacția populației a făcut ca lucrul acesta să nu se întâmple acum, dar cheltuieli vor fi și bani vor putea fi atrași. Ăsta este motivul real pe care eu cred că l-a avut toată această poveste cu transferul pacienților”.

Amintim că în ziua în care urma să aibă loc transferul, primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD) și președintele CJ, Iuilian Chiriac (PSD), au protestat în legătură cu luarea acestei decizii de la centru, fără consultarea autorităților locale și în final, nu a mai avut loc transferul, dat fiind că nici pacienții respectivi nu au fost de acord să fie aduși la Brăila.