DANAILA: IN OPINIA LUI DRAGOMIR, BRAILENII SUNT HOTI (CA FURA APA) SI SUNT NESIMTITI (CA SCUIPA SEMINTE SI ARUNCA STICLE)

Consilierul judetean Alexandru Danaila (PNL) este de parere ca sunt deplasate comentariile primarului Brailei, Marian Dragomir (PSD) privind motivul pentru care apometrele inteligente montate de CUP Dunarea indica in unele cazuri consumuri mai mari cu circa 30% decat cele inregistrate pana acum de apometrele obisnuite. Danaila se refera la faptul ca Dragomir a spus ca unii braileni furau pana acum apa “cu picatura”, insa apometrele inteligente, fiind foarte performante, sesizeaza si acest gen de consum, iar de aici vine diferenta inregistrarilor privind consumul de apa potabila.

Liberalul a declarat astazi ca s-a interesat si el la persoane care se pricep in domeniu, in legatura cu aceste diferenta substantiala intre consumul de apa indicat de contorul clasic si cel indicat de apometrul inteligent si a aflat ca explicatia este una de natura tehnica, ce tine de modul in care au fost montate noile dispozitive: “Cand a ajuns domnul Dragomir primar, am auzit 2 chestiuni care mie mi-au ramas in cap, pentru ca si eu sunt brailean: <<brailenii fura apa>>, brailenii sunt niste hoti si a doua, brailenii sunt niste <<nesimtiti>>, ca sparg seminte. Aruncam seminte pe strada toti, scuipam pe strada, facem mizerie, aruncam chistoace de tigari, sticle, PET-uri de bautura si furam apa. S-a dovedit in toata aceasta perioada ca in afara de 3-4 cazuri de cetateni prinsi ca au furat apa nu au fost probleme majore cu furtul apei.

Revenind la apometre, ei au montat apometrele astea inteligente intr-un mod incorect. Fiecare apometru are o carte tehnica. Si o sa vedeti ca in instanta va aparea si chestiunea asta: cartea tehnica a apometrului ne spune cum se poate monta acest apometru pe conducte, pe tevi care au alta dimensiune decat cea a apometrului. Faptul ca le-au montat si s-au potrivit tevile cum au facut ei reductiile este una, dar nu inseamna ca este modul in care apometrul respectiv inregistreaza corect. O sa facem o expertiza exacta pe tema asta… In interiorul apometrului – mi-a explicat si mie cineva – se creeaza un vartej, iar acel vartej determina rasucirea paletilor de cateva ori in plus. Este exact acelasi principiu ca la apometrul celalalt, in interior este exact acelasi mecanism”.

Cat priveste declaratiile primarului Dragomir, ca apometrele folosite pana acum de CUP sunt vechi si depasite, in timp ce apometrele inteligente sunt unele moderne, de clasa superioara, sesizeaza orice consum, oricat de mic si de aceea inregistreaza mai mult, consilierul PNL a comentat: “Categoric ca fiecare aparat de masura are o perioada de viata. Nu ei (cei de la CUP Dunarea – n.r.) au certificat aceste apometre ca fiind corecte, pana acum? Cand au gresit: cand le-au certificat pe alea ca fiind corecte sau au gresit cand le-au montat pe-asta noi? Asta este intrebarea”.

Amintim ca pana si consilierul personal al primarului Dragomir, fostul edil sef Aurel Simionescu, a admis ca nu se poate fura “cu picatura” decat cel mult 5% din consumul indicat de vechile apometre, in niciun caz 30%.