DANAILA: LA PROIECTUL PRIVIND MODERNIZAREA BULEVARDULUI DOROBANTILOR, CONTRIBUTIA LOCALA TREBUIA SA FIE 20% DIN VALOAREA TOTALA. DIN CAUZA UNOR GRESELI, PROCENTUL A AJUNS LA 50%

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, sustine ca desi la finele lunii decembrie s-a anuntat cu mare bucurie finalizarea proiectului de modernizare a Bulevardului Dorobantilor din municipiu, in realitate, acesta a fost  un proiect gestionat foarte prost, care a costat Municipalitatea o suma mult mai mare decat ar fi trebuit.

Mai concret, este vorba despre un proiect in valoare totala de 29,6 milioane euro (la cursul din 2009, cand s-a semnat contractul), din care 24,8 milioane euro reprezintă valoarea eligibila (din aceasta suma, 19,9 milioane euro au venit prin Fondul European de Dezvoltare Regionala). Lucrarile au inceput in anul 2009, ar fi trebuit incheiate in decembrie 2013 si au fost incheiate in decembrie 2018.

Teoretic, din valoarea totala a proiectului, 80% era finantare europeana nerambursabila, iar 20% era contributia locala.

Liberalul spune ca a facut un calcul sumar cu privire la sumele platite pentru proiectul respectiv si de fapt, Municipalitatea a ajuns sa achite nu 20%, ci 50% din valoarea totala: “Proiectul a insemnat undeva la 26 milioane euro, din care noi am platit efectiv, sume virate, 50%. 50%! Sunt sume pe care noi le-am achitat din bugetul Consiliului Local. Deci am dat jumatate din banii estimati pentru lucrari, la maniera la care peste 70% din canalul colector – parte a acestui proiect – nu este reabilitat. Daca dam jos din devizul licitat costurile cu canalul colector, o sa reiasa ca noi am platit intre 70% si 80% costurile reale ale acestui proiect.

Si va spun, in linii mari, despre ce cheltuieli este vorba: avem cofinantare de 20%, avem cota de TVA, avem penalitatea (corectia de 25% aplicata de UE, care a insemnat aproximativ 5 milioane euro – n.r.), avem cele doua contracte separate pentru reabilitarea unor bucati din canalul colector, avem sumele pe care trebuie sa le dea Primaria in urma hotararii judecatoresti si avem sumele pe care Primaria nu le-a achitat si pentru care firma Tancrad a castigat si penalitati in instanta.

Daca din devizul initial de 26 de milioane euro dam la o parte canalul colector, noi am achitat in realitate intre 70% si 80% din costurile acestei lucrari”.