DANAILA: NOI NU SUNTEM PENTRU POMENI ELECTORALE, LA FACTURAREA SERVICIILOR DE APA SI CANALIZARE. NOI VREM ELIMINAREA TAXEI PE APEI DE PLOAIE PENTRU CETATENI

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, sustine ca toate declaratiile din ultimele doua zile ale primarului Marian Dragomir (PSD), privind faptul ca nu sunt bani in buget si ca asteapta sa-i dea Guvernul fonduri pentru aplicarea noii legislatii cu privire la plata serviciilor de apa si canalizare (inclusiv taxa pe apa de ploaie) reprezinta doar pretexte, fiind evident ca edilul n-a avut niciodata intentia sa scuteasca cetatenii de plata taxei amintite.

Danaila sustine ca proiectul de lege initial viza doar eliminarea taxei pe apa de ploaie din facturile cetatenilor si preluarea sarcinii de a achita aceste sume de catre primarii, din bugetul local, insa parlamentarii PSD au fost cei care au propus sa se introduca si niste ajutoare sociale in textul actului normativ. Mai exact, este vorba despre subventionarea, direct in factura lunara de apa-canal, a unei cantitati de apa 75 l/persoana/zi, precum si suportarea din bugetul public a racordarilor la reteaua de apa-canal.  De “ajutoarele lunare” respective urmeaza sa beneficieze familiile si persoanele singure care au media veniturilor banesti nete lunare sub salariul minim brut pe tara garantat la plata (adica 1.900 lei) pe membru de familie.

Danaila considera ca daca Dragomir are ceva de reprosat in legatura cu aceste “pomeni electorale pe care le da PSD-ul”, ar trebui sa le reproseze colegilor sai de partid, nu liberalilor: “Trebuie facuta distinctie intre pomana electorala si o taxa abuziva instituita pentru toti braileni. Noi nu suntem pentru pomeni electorale, nu suntem pentru astfel de ajutoare. Nu asta este obiectivul nostru. Obiectivul nostru este sa stopam abuzurile si sa  stopam facturarea apei de ploaie”.

Dincolo de aceste amanunte, insa, liberalul sustine ca in contextul in aceste prevederi sunt litera de lege, primarul este obligat sa aplice legea respectiva, nu sa conditioneze aplicare ei de aprobarea de catre Parlament a unei o noi legi, prin care Guvernul sa ii dea bani sa aplice prima lege.

Danaila a mai spune ca daca Marian Dragomir nu va face acest lucru, “cu siguranta cei care au semnat pana acum pentru eliminarea taxei pe apa de ploaie si pentru demiterea primarului vor continua sa stranga semnaturi pentru organizarea unui referendum. Chit ca referendumul se va face anul asta, ca il va face prefectul, ca nu-l va face, noi vom continua acest demers”.