Danaila: Noul regulament privind concesionarile va elimina dezvoltarea haotica a Brailei, din punct de vedere urbanistic
Viceprimarul Brailei, Alexandru Danaila, considera un succes faptul ca in cea mai recenta sedinta a CLM a fost aprobat Regulamentul privind modul de concesionare a bunurilor ce apartin proprietatii private a municipiului Braila, pe care l-a propus personal. Danaila sustine ca regulamentul amintit va elimina dezvoltarea haotica din punct de vedere urbanistic si va impune masuri coercitive clare in ceea ce priveste amenajarea suprafetelor de teren ce fac obiectul concesionarilor: ”Vom putea sa urmarim mult mai bine contractele de concesiune si respectarea clauzelor acestora, dintre care cea mai importanta este finalizarea constructiei pentru care s-a solicitat terenul respectiv, intr-o perioada de maximum 24 de luni. Neindeplinirea obligatiilor contractuale va avea ca prim efect stabilirea unor despagubiri ce vor fi platite de concesionar, iar cei care solicita terenuri spre concesionare vor trebui sa-si defineasca foarte clar intentiile, in concordanta cu strategia de dezvoltare a municipalitatii. In ceea ce ne priveste, avem in vedere o dezvoltare armonioasa a municipiului Braila, prin care sa permitem constructia de obiective clare, generatoare de activitati economice, care sa constituie venituri la bugetul local, precum si o crestere a calitatii vietii. Doar cu reguli clare, ce nu lasa loc de interpretare, putem elimina vulnerabilitatile la care municipiul Braila a fost expus in trecut”.
Regulamentul de concesionare stabileste concret etapele ce vor fi urmate in cazul tuturor procedurilor, care sunt documentele necesare in vederea derularii acestora, termenele de rezolvare a fiecarui caz in parte, precum si responsabilitatile ce revin ambelor parti. Se creeaza astfel un mecanism unitar de actiune, care diminueaza substantial riscul ca terenurile municipiului sa ajunga pe mana unor persoane care au alte intentii decat cele declarate oficial.
„Pentru o transparenta totala privind regimul concesionarilor, regulamentul are la baza un model cadru, prestabilit, de contract si caiet de sarcini. Securitatea crescuta, ca rezultat al aprobarii acestui regulament, este generata, in primul rand, de procedurile prin care s-a eliminat posibilitatea ca, dupa mai multe randuri de licitatii neadjudecate, concesionarea sa poata fi facuta chiar in conditiile in care exista un singur solicitant. In ceea ce priveste contractele de concesiune incheiate, acestea vor constitui totodata si titlu executoriu, ceea ce inseamna ca procedurile in instanta vor fi mult simplificate sau, in unele cazuri, complet eliminate. Principalul rezultat al acestui nou mod de abordare va fi acela ca municipalitatea va dispune mult mai eficient de proprietatile sale.
Forma completa a Regulamentului de concesionare initiat de Alexandru Danaila poate fi consultat la pagina de internet www.primariabraila.ro.
In prezent, viceprimarul Danaila lucreaza la un model similar de regulament privind regimul inchirierilor de bunuri aflate in proprietatea privata a municipalitatii, document ce va fi supus atentiei consilierilor locali”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii.
Comment
mircea57
07/04/2015
Am un singur comentariu legat de cap IV, art. 1.4, al. 5, referitor la “acordul notarial al vecinilor ca nu doresc concesionarea …”. A se intelege ca, de exemplu eu ca persoana fizica trebuie sa pierd timp si bani ca sa asigur unei persoane “X” niste documente de care nu am trebuinta ? Sau mai pe scurt, trebuie sa platesti pentru ca nu-ti trebuie oarece bun al Primariei ? Dupa care legislatie, va rog ?