DANAILA: NU DA NIMENI 3000 LEI/APARTAMENT PENTRU REABILITAREA TERMICA PE FINANTARE EUROPEANA, CAND O POTI FACE CU 2000 LEI, PE CONT PROPRIU

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, sustine ca nu este nici ilegala si nici imposibil de pus in practica propunerea liberalilor de finantare de la bugetul local a reabilitarii termice a blocurilor din municipiu, dovada ca s-a facut asa ceva si in alte localitati din tara. Danaila declara ca varianta accesarii de fonduri europene, pe care o tot vehiculeaza cei din PSD, este neviabila, dat fiind ca sumele pe care trebuie sa le plateasca drept contibutie proprie cetatenii, daca se merge pe astfel de proiecte europene,  sunt mult mai mari decat sumele pe care le-ar plati daca si-ar face anveloparea locuintelor pe cont propriu.

Liberalul spune ca in anii trecuti au existat mai multe asociatii de proprietari din municipiu care au dorit sa acceseze astfel de finantari europene, insa oamenii au constatat ca au de platit bani mai multi si au renuntat – deci aceasta varianta este exclusa din start, mai ales in contextul in care brailenii au venituri reduse si fiecare suta de lei conteaza: “In municipiul Braila, din bani de la bugetul local trebuie finantata in proportie de 100% reabilitarea termica exterioara a blocurilor, pentru ca in strategia noastra de dezvoltare locala avem un capitol care se refera la reducerea nivelului de noxe si la cresterea confortului in locuintele private. Si atunci acest proiect se incadreaza in strategia noastra de dezvoltare. Se intampla in toate judetele, dar noi ne-am obisnuit ca de fiecare data la Braila sa ni se spuna ca nu se poate, desi avem exemple clare din tara – unele de la PSD, altele de la PNL -, unde primarii acelor localitati au reusit sa puna in aplicare masurile respective.

Ni s-a spus ca se vor finanta pe fonduri europene. In perioada in care am fost viceprimar am incercat acest mod de lucru. Uniunea Europeana are niste rigori si niste solicitari tip, pe care le aplica indiferent de blocul despre care discutam, ca este in Romania sau in alta tara din Europa. In urma unei proiectari realizate pentru doua blocuri care si-au exprimat initial intentia de a participa la acest program, a rezultat o suma pe care ar trebui s-o plateasca UE, o suma de la bugetul local/ bugetul national si o suma pe care ar fi trebuit s-o plateasca locatarii din blocurile respective. Cand au aflat oamenii de acolo cati bani trebuie sa dea, si-au dat seama ca reabilitarea termica individuala, cum si-o face fiecare la bloc – isi pune polistiren in fata apartamentului lui si-si schimba geamurile – este mai ieftina decat contributia pe care ar trebui s-o dea in proiectul finantat cu fonduri de la bugetul de stat si de la UE. Adica in privat, fiecare reusea sa scoata un pret mai mic. In cazul proiectului cu finantare europeana ar fi avut o contributie pe undeva la 3.000 lei fiecare cetatean, pentru fiecare apartament dintr-o scara de bloc, iar daca si-ar fi realizat singur investitia, nu-l costa mai mult de 2000 lei, schimband si geamurile. Si atunci oamenii au refuzat. Este un proiect neviabil”.

In acest context, spune liberalul, finantarile europene pentru reabilitarea termica a blocurilor nu vor fi niciodata accesate de braileni, asa incat Primaria ar trebui sa se implice in gasirea unei alte solutii: “Efortul trebuie facut de Municipalitate. In cazul in care noi am reabilita termic toate fatadele blocurilor – pentru ca despre asta discutam -, sunt niste costuri mult reduse, sunt lucrari care se pot realiza intr-un timp foarte scurt si in 3 ani de zile, incepand cu anul acesta, am fi putut sa reabilitam toate blocurile din municipiul Braila”.