DANAILA: “NU VOTAM PENTRU!”; STANESCU: “CUP ARE DREPTUL SA EXPLOATEZE SERVICIUL RESPECTIV SI FARA VOTUL DVS”

Suntem nemultumiti de modul in care este condusa Compania de Utilitati Publice (CUP) Dunarea, suntem nemultumiti de faptul ca actuala conducere CUP nu respecta regulamentul in baza caruia ar trebui sa functioneze si ca atare, nu suntem de acord cu o noua modificare a regulamentului, daca acesta oricum nu se respecta – este ceea ce spun, in esenta, consilierii judeteni liberali, care au blocat la cea mai recenta sedinta CJ Braila aprobarea unui proiect de hotarare pentru care era necesar votul a doua treimi dintre alesi. Mai exact, este vorba despre  un proiect de hotarare prin care CUP Dunarea era pusa in posesia unor bunuri (constructii si echipamente) reabilitate si modernizate pe fonduri europene, in valoare totala de circa 68 de milioane lei.Printre bunurile vizate se afla statie pompare apa bruta si preclorinare de la Statia Captare Gropeni, precum si reteaua de aductiune propriu-zisa,  in valoare totala de 33,8 milioane lei.

Liberalii nu au fost insa dispusi sa aprobe acest proiect, iar consilierul judetean Alexandru Danaila a explicat pozitia PNL: “Noi tot votam niste regulamente care sa eficientizeze aceasta societate, care sa-i permita sa functioneze intr-un cadrul concurential, cat poate sa fie el, dar in raport cu alte firme, in niste conditii de piata normale, dar, din pacate, la CUP Dunarea se ajunge in situatia in care au fost angajati 200 de oameni care, probabil, majoritatea dintre ei sunt membri PSD – dar conteaza mai putin asta acum – si urmau sa fie concediati 80 in campania electorala, masura care a fost amanata, majoritatea dintre ei, tot intamplator, fiind oameni care nu sunt membri PSD. Sunt oameni care isi desfasurau activitatea acolo, dar care nu au vrut sa fie membri PSD. Dar asta este o discutie separata… Noi vorbim de procedura aici, pentru ca discutam de regulament.

In aceste conditii, din punctul nostru de vedere, CUP Dunarea nu merge intr-o directie buna, iar noi nu putem exercita un control real asupra acestei societati care este operator unic la nivelul intregului judet. Se cer investitii noi, se cere mutarea unor bunuri de patrimoniu in administrarea CUP Dunarea si noi modificam acest regulament – am mai modificat si am votat si noi, consilierii liberali, in trecut -, dar tot modificand, am observat ca de fapt, el nu s-a aplicat niciodata, ci s-a aplicat preferential, asa cum a hotarat, de cele mai multe ori, directorul CUP Dunarea si nu altcineva, bineinteles, sustinut de CJ si CLM.

In consecinta, pana cand regulamentul nu se va aplica in litera lui, asa cum este el in vigoare, noi nu vom fi de acord cu modificarea regulamentului mai departe, pentru ca este o procedura care ramane fara efect. Dvs va rezolvati niste chestiuni care tin strict de niste modificari prin Ordonante de Urgenta, dar in esenta, problema acestui serviciu ramane”.

Directorul executiv al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Dunarea Braila,  Didina Stanescu (PSD), a declarat ca trecerea in posesia CUP Dunarea a acestor bunuri reprezinta, practic, ultima etapa a proiectului de reabilitare si modernizare sisteme de apa si apa uzata, realizat prin Programul Operational Sectorial I de Mediu. Ea a mai afirmat ca daca aceste bunuri nu ii sunt puse la dispozitie operatorului – in speta, CUP Dunarea – printr-un act aditional, compania este prejudiciat de catre CJ, insa oricum, “CUP are dreptul sa exploateze serviciul pana si fara actul aditional, pana se adopta actul aditional. Deci adoptarea este o procedura legala. Trebuie inchisa procedura; s-a inchis procedura in 7 unitati administrativ teritoriale, au ramas municipiul si CJ. pentru ca toata aceasta documentatie se transmite autoritatii de management a proiectului pe POS I de Mediu, la Ministerul Fondurilor Europene, deci nu este de gluma”.

Precizam ca in sedinta CLM, un proiect similar a fost aprobat fara niciun fel de discutii.