DANAILA: NU VREM CA PARTICIPAREA CJ LA ADI BRAILA GAZ SA FIE UNA SIMILARA PARTICIPARII LA ADI DUNAREA, UNDE LUCRURILE NU SE INTAMPLA LEGAL SI CORECT, CI SUNT INFLUENTATE POLITIC
Nu vrem ca participarea CJ la Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Braila Gaz sa fie una similara participarii CJ la ADI Dunarea, unde nu se intampla nimic in folosul cetatenilor, ci lucrurile se intampla incorect, ilegal sau pe criterii politice – este ceea ce spune consilierul judetean Alexandru Danaila. El a venit cu propunere la cea mai recenta sedinta CJ, in care s-a discutat, printre altele, si un proiect de hotarare ce viza aderarea judetului Braila la ADI Braila Gaz.
Aceasta asociatie s-a format in ideea de a se realiza un Master Plan in baza caruia sa fie extinsa reteaua de gaze la nivelul judetului prin intermediul Transgaz ; mai exact, s-ar cumula studiile de fezabilitate realizate de localitatile care fac parte din ADI Braila Gaz, pentru a se realiza o imagine generala cu privire la reteaua de gaze necesara la nivel de judet. Documentatia respectiva se va trimite spre avizare la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, la Minsterul Economiei, precum si la Transgaz, care se va ocupa de realizarea propriu-zisa a retelei de alimentare cu gaze naturale. Astfel, va exista un singur distribuitor de gaze in tot judetul, iar investiile in acest sens vor fi mai atractive daca se fac pentru cateva zeci de localitati, decat daca ar fi vorba de alimentarea cu gaze a unei singure localitati sau a 2-3 localitati.
In ceea ce-l priveste, Danaila a propus ca intrarea CJ Braila in aceasta asociatie sa aiba o conditie: daca in 12 luni nu se vad rezultate palpabile si nu se intocmeste acel Master Plan, Consiliul Judetean sa se retraga din asociatie, fiindca nu are rost sa ramana membru si sa plateasca si o cotizatie degeaba: “Este bine ca s-a mai constituit o asociere care sa gestioneze probabil un Master Plan pentru reteaua de gaze din judet – ca banuiesc ca asta e scopul. Sunt, in schimb, cateva primarii care fac parte deja din aceasta asociere si care sunt oarecum nemultumite de modul in care se desfasoara activitatea acolo. Vreau sa va propun un amendament – si anume ca perioada de participare la aceasta asociere sa fie de 12 luni, moment in care dvs (referire la presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac – n.r.), in calitate de reprezentant al nostru, asa cum sunteti si la CUP Dunarea – dar acolo nu se intampla si de asta vrem sa ne luam masuri de siguranta – sa veniti si sa ne prezentati rezultatele si Master Planul care urmeaza sa fie propus si aprobat. Deci asta este amendamentul: in 12 luni, daca nu se intampla acest lucru, CJ sa se retraga in aceasta asociere.
Asta este propunerea mea, pentru ca noi vom plati o cotizatie acolo si se va intampla probabil in 5, 7, 10, 20 de ani, cand n-o sa mai fiti dvs (in functie – n.r.), cand n-o sa mai fim nici noi. Si la ADI Dunarea, desi sunteti reprezentant acolo, desi suntem participanti, sunt niste lucruri care in continuare nu se intampla asa cum ar trebui, nu se intampla legal, nu se intampla corect si noi nu vrem sa mai giram mai departe prezenta dvs in astfel de asocieri, fara sa existe rezultate sau cu rezultate care sa fie influentate politic”.
Majoritatea din CJ nu a fost de acord cu acest amendament al liberalului.