DĂNĂILĂ: O CERCETARE SOCIOLOGICĂ I-A DAT CÂȘTIGĂTORI PE CĂTĂLIN BOBOC ȘI LUCIAN CĂPRARIU. A FOST UN SONDAJ COMANDAT LA CENTRU CARE S-A DOVEDIT A DA O EROARE MAI MARE DECÂT MARJA ADMISĂ

„PNL Brăila nu a reușit să câștige nici Primăria și nici CJ. Poate avem o problemă cu candidații, poate ar trebui să ne gândim să stabilim candidații într-un alt mod” – este declarația făcută Alexandru Dănăilă ieri, după ce acesta și-a dat demisia din funcția de președinte PNL Brăila, ca urmare a rezultatelor slabe obținute la alegerile din 27 septembrie de organizația sa.

Întrebat despre modul în care s-a luat decizia realizării Alianței PNL- Brăila Nouă – sub sigla căreia au candidat Cătălin Boboc (PNL) la președinția CJ și Lucian Căprariu (Brăila Nouă) la Primăria municipiului -, liderul liberal a explicat: „Alianța a fost creată în baza unor premise greșite, din punctul meu de vedere. Greșeala a plecat de la o cercetare sociologică care s-a dovedit a fi oarecum într-o zonă de eroare mai mare decât marja admisă și asta nu ne-a permis să avem o imagine clară a ceea ce-și doresc oamenii, a ceea ce-și doresc brăilenii și asupra candidaților pe care partidul ar fi trebuit să-i propună. Noi am avut discuții la Brăila cu privire la candidații pentru alegerile locale cu mult înaiontra desemnării lor și au fost mai multe variante, mai mulți colegi și-au exprimat intenția de a candida, mai mulți colegi și-au exprimat intenția de a fi prezenți în sondajele respective. În final, ultimul sondaj pe care l-am avut în luna iulie, dacă nu mă înșel, i-a dat câștigători pe Cătălin și pe Lucian”.

Dănăilă a fost întrebat cu ce a fost benefică pentru PNL această Alianță cu Brăila Nouă, în condițiile în care în sondaj, partidul Brăila Nouă nu avea nici măcar 3% (care este marja de eroare),  iar președintele partidului amintit, Lucian Căprariu, a obținut la alegeri un scor sub cel al PNL, deci dacă el, ca persoană, a avut oarece susținători, cu certitudine nu a fost votat de toți susținătorii PNL. Liberalul a comentat că ambii candidați (Boboc și Cărpariu au luat mai puțin decât scorul PNL la alegerile locale și că din punctul său de vedere,„a fost o problemă de compatibilitate între candidați și de satisfacere a așteptărilor cetățenilor”.

Întrebat cine a făcut sondajele la care face referie, liderul PNL a spus că acestea „au fost comandate de structura centrală a partidului și că a fost o întreagă echipă care a lucrat pentru analiza acestor sondaje” și că recomandarea de a merge în alegeri în forma alianței respective, cu cei doi candidați, a venit tot de la centru.

Ziariștii i-au spus lui Dănăilă că era evident de la bun început pentru oricine are cât de cât o idee despre ce se întâmplă la Brăila că rezultatele acelor sondajele sunt departe de realitate și l-au întrebat dacă este sigur că PNL-ul central a făcut contractul cu o firmă specializată în sondaje de acest gen și nu cu vreo firmă de pompe funebre.