DĂNĂILA: ODATĂ CU IMPLICAREA ARMATEI ÎN GESTIONAREA STĂRII DE URGENȚĂ, PROPUNEREA NATURALA AR FI CA SPITALUL MILITAR GALAȚI ȘI SPITALUL CFR GALAȚI SĂ PREIA BOLNAVII DE CORONAVIRUS DIN BRĂILA ȘI GALAȚI

Președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, este de părere că s-a consumat prea mult timp și prea multă energie în discuțiile de zilele trecute, cu privire la propunerea DSP Galați ca pacienții din județul amintit suspecți/confirmați cu coronavirus care prezinta patologie și necesită asistența medicală de specialitate, să fie aduși și tratați în unitățile medicale din Brăila. Într-un comunicat dat publicității astăzi, Dănăila afirmă că în timpul irosit în acest mod, „autoritățile locale se puteau implica în rezolvarea adevăratelor probleme ale celor două județe”.

Mai mult, dat fiind că mai nou, Armata este implicată în gestionarea stării de urgență, liberalul vine cu o altă propunere: „Traversăm vremuri complicate și putem cădea lesne pradă orgoliilor sau unor decizii pripite, luate pe fondul presiunii opiniei publice. S-au consumat, zilele trecute, multă energie și mult timp într-o falsă dezbatere legată de locul unde vor trebui tratați pacienții bolnavi de Covid-19, timp prețios în care autoritățile locale se puteau implica în rezolvarea adevăratelor probleme ale celor două județe. Au românii o vorbă legată de prostul care aruncă o piatră în lac și deștepții care se chinuie să o scoată și cred că se potrivește de minune acum. Însă, din păcate, nu mai e timp pentru vorbe, iar singurele minuni pot apărea dacă trecem la fapte. Și nu oricum, ci cu discernământ și înțelepciune.

Cred că odată cu implicarea Armatei în gestionarea stării de urgență, lucrurile se vor simplifica și o să avem parte și de o soluție corectă. Propunerea naturala ar fi ca Spitalul Militar de la Galați alături de Spitalul CFR Galați să preia bolnavii confirmati de la Brăila și Galați. Am discutat cu colegii specialiști în sănătate publică și am înțeles faptul că, în lipsa unor centre de urgență la Brăila și Galați, nu putem dedica total Spitalele Județene din cele două orașe pentru cazurile de Covid-19, fiindcă riscăm să-i lăsăm pe ceilalți bolnavi fără acces la servicii de sănătate. Or așa ceva este nepermis.

Sunt sigur că factorii de decizie vor ajunge la concluzia firească că Spitalul Militar Galați trebuie să joace un rol central în cazul creșterii numărului de bolnavi și a necesității tratării lor în zona Brăila-Galați. Se poate lua în calcul, firește, și amenajarea unui spital de campanie, iar Brăila poate participa la acest efort cu aparate ATI, în cazul în care va reuși achiziționarea unui număr suplimentar de aparate ATI. Tot la fel, Maternitatea din Galați care funcționează în regim pavilionar poate asigura servicii pentru femeile gravide bolnave de coronavirus, cu atât mai mult cu cât orașul Galați este centru universitar și are posibilitatea recrutării unui surplus de cadre medicale din rândul mediului academic – studenți, rezidenți etc.

Îmi exprim speranța că, în aceste momente dificile, toți cei implicați vor avea puterea să gândească la rece, să privească întregul ansamblu cu înțelepciune și să ia cea mai bună decizie.

Ceea ce nu trebuie să uităm este că bolnavii vor fi oameni dintre noi. Vor fi brăileni și gălățeni, vor fi oameni din familiile noastre, prieteni și vecini. Vom fi, în fond, noi. Și noi, toți, brăileni și gălățeni, autoritățile locale din cele două județe, alături de autoritățile centrale trebuie să ne dăm mâna și să trecem împreună peste această perioadă dramatică pentru întreaga lume”.