DANAILA: PNL BRAILA VA DISTRIBUI PLIANTE CU INFORMATII DESPRE PESTA PORCINA AFRICANA, PENTRU CA OAMENII SA STIE CUM SA-SI PROTEJEZE ANIMALELE

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, este de parere ca numarul tot mai mare de focare de pesta porcina africana si extinderea epidemiei demonstreaza incapacitatea Guvernului Dancila de a tine sub control situatia, „mai ales ca pericolul a fost semnalat inca din 2016”. Intr-un comunicat dat publicitatii, Danaila acuza „incompetenta guvernantilor, care au actionat cu intarziere si ineficienta, ceea ce a facut ca situatia sa escaladeze, iar sute de mii de porci din gospodarii si din ferme sa fie ucisi, cu efecte economice si sociale dintre cele mai grave”.

In acest context, liderul liberal anunta ca „PNL demareaza o campanie de informare in judetul Braila, privind pesta porcina africana, astfel ca fiecare proprietar de suine sa afle cum trebuie sa procedeze pentru a-si proteja animalele.

Asistam la un adevarat dezastru care, in loc sa fie daca nu stopat, macar tinut sub control, se propaga cu o viteza uimitoare. Acesta este, de fapt, efectul angajarilor in institutiile statului a tot felul de fii, fiice, veri si nepoti, lipitori de afise ai PSD, a tot felul de incompetenti care castiga salarii uriase, in vreme ce adevaratii specialisti sunt tinuti deoparte. Noi nu ne putem substitui autoritatilor, care sunt complet depasite si actioneaza haotic. Nu putem lua masuri in locul lor, dar nici nu putem asista neputinciosi la acest adevarat masacru, ale carui efecte se vor resimti pe termen mediu si lung. Autoritatile trebuiau sa informeze populatia inca de anul trecut si, din pacate, nu fac nici acum acest minim demers. Tocmai de aceea venim cu o serie de sfaturi date de specialisti in domeniu, astfel ca pagubele sa fie cat mai mici. Ne propunem sa ajungem cu pliantele de informare in toate gospodariile din judetul Braila”.

In comunicatul de presa se mai arata ca potrivit ultimelor statistici oficiale ale Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pesta porcina africana a fost confirmata pana acum in 898 de focare din 12 judete, in 207 localitati. Peste 230.000 de porci afectati de boala au fost eutanasiati, atat in gospodariile populatiei, cat si in complexele de crestere a suinelor, iar judetul Braila a fost cel mai afectat.