DANAILA: PRESEDINTELE CJ SI MANAGERUL SPITALULUI JUDETEAN PUN PRESIUNE PE MEDICI, CA SA FACA UN NUMAR CAT MAI MARE DE INTERNARI

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, considera ca la ora actuala, cu sumele care ii sunt alocate de Casa de Asigurari de Sanatate, Spitalul Judetean nu poate acoperi toate cheltuielile pe care le presupune functionarea sa, plecand de la partea de utilitati, pana la asigurarea medicamentelor si materialelor sanitare.

In acest context, Danaila crede ca dincolo de demersurile pentru cresterea sumelor alocate de CAS, este absolut necesara interventia CJ Braila, prin asigurarea unor fonduri suplimentare, cu care spitalul sa se poata mentine pe linia de plutire: “Prestarile pe care Spitalul Judetean si pe care toate unitatile spitalicesti le incaseaza din contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) au o valoare si valoarea respectiva nu reflecta realitatea cheltuielilor pe care le inregistreaza spitalul cu fiecare pacient care este tratat acolo. Se incaseaza prea putini bani de la CAS pentru prestatiile din spital, pentru cheltuielile indirecte pe care le care le presupune functionarea unei astfel de unitati care nu a apucat sa fie modernizata, ca sa se poata reduce cheltuielile inclusiv cu incalzirea si cu utilitatile. Practic, sunt niste cheltuieli pe care nu le poate acoperi spitalul cu banii de la CAS; asta este clar. De asta am si spus si anul trecut, si anul asta ca este important ca prestatiile de la CAS sa creasca in valoare, pentru ca atunci vor fi bani la spital pentru acoperirea cheltuielilor. Asta este prima problema.

A doua problema, legata de fondul de salarii si fondul pentru medicamente: din momentul in care ai aprobat bugetul, este la fel ca si la CJ, nu mai poti interveni pe niciunul dintre cele doua capitole, ele raman fixe si trebuie executate pana la sfarsitul anului asa cum au fost prognozate la inceput. Anul acesta banii prevazuti in buget sunt din start insuficienti, pentru ca banii incasati de la CAS sunt insuficienti, deci CJ ar trebui sa se gandeasca – pana se regleaza aceasta chestiune cu CAS – cum sprijina Spitalul Judetean, ca sa nu ne mai trezim in ultimele luni ca n-avem bani pentru medicamente. Mai dam noi, CJ, niste sume de bani pentru utilitati, incercam sa vedem cu personalul contractual cum reusim sa mai rezolvam niste chestiuni la CJ… Asta a fost propunerea noastra, pentru ca CJ are posibilitatea, in limita unor tipuri de cheltuieli, sa sprijine bugetul Spitalului Judetean. De ce sa ne trezim in ultimele 3 luni ale anului ca nu avem medicamente, ca nu avem bani de salarii, pentru ca din banii respectivi s-au platit si utilitati, si personalul contractual si alte categorii de cheltuieli?

Nu sunt bani. Ce face PSD in momentul asta, ca sa creasca contravaloarea prestatiilor? Nimic.

Ce fac presedintele CJ si managerul Spitalului Judetean? Pun presiune pe medici, ca sa faca un numar cat mai mare de internari – multe dintre ele, desi nu-si au rostul, sunt facute sa se mai poata incasa niste bani suplimentari de la CAS”.