DANAILA: PRIMARILOR LI SE TOT CERE SA IA MASURI LEGATE DE PESTA PORCINA, DAR NU LE DA NIMENI FONDURI PENTRU ASTA. DE UNDE SA IA BANII?

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, este nemultumit de modul in care autoritatile judetene trateaza problema pestei porcine – mai exact, finantarea masurilor de prevenire, de limitare a focarelor si mai apoi, de dezinfectie in zonele in care au existat focare. Danaila spune ca tot greul este lasat pe umerii primarilor din judet, carora li se cere sa ia masurile amintite si li se promit niste bani care apoi nu li se mai dau sau nici macar nu li se spune de unde sa ia fondurile necesare. Liberalul spune ca pentru primariile localitatilor din mediul rural, care dispun de fonduri reduse, sumele respective chiar inseamna o povara care dezechilibreaza complet bugetul.

Seful PNL Braila a amintit despre faptul ca in luna august, CJ a trimis o adresa oficiala catre primariile din judet, in care le cerea sa ia masurile necesare pentru prevenirea aparitiei sau raspandirii pestei porcine africane, iar in documentul respectiv se preciza, printre altele, ca “CJ, pe baza informatiilor oferite de dvs, va adopta hotararile prin care va aloca fondurile aferente achizitionarii substantelor necesare”. Ulterior, insa, conducerea CJ a anuntat ca nu va aloca fonduri de la bugetul judetean in acest scop, ci vsa solicita bani de la bugetul national, asa ca primarii au facut cheltuielile care li s-au indicat,  dar n-au primit niciun ban din sumele promise de CJ.

“Dupa aceasta hotarare, primarii care inca nu aveau focar la ei in localitate au inceput sa ia masurile necesare pentru a preveni extinderea focarelor. Pe masura ce banii s-au cheltuit, primarii au fost obligati sa ia bani de la alte capitol bugetare, pentru ca nimeni nu s-a gandit la inceputul anului sa aiba in fondul de situatii de urgenta sume de genul asta. Si atunci au facut adrese catre CJ. Si am spus asta la CJ: <<Haideti sa le dam banii pentru substanta activa, ca este cea mai mare cheltuiala pe care au facut-o ei!>>.

Oamenii au cumparat substanta activa, au platit-o, au folosit-o; in unele localitati focarul de pesta n-a ajuns. Sunt unele localitati unde masurile astea de preventie au dat roade pana acum si e posibil sa dea roade pana la sfarsit. Dar cine ii ajuta cu banii? Daca nu l-ar fi trimis hartie (adresa CJ – n.r.), nici ei nu s-ar mai fi implicat in chestia asta”, declara Danaila.

Liderul liberal a mai precizat ca mai nou, si Prefectura Braila a transmis o adresa prin care le cere primarilor ca acolo unde a fost focar de pesta sa se inceapa procedurile de dezinfectie, fara a le preciza insa si sursa de finantare a acestor noi masuri: “Din banii cui? Se ajunge din nou ca aceasta cheltuiala sa fie pusa in spatele primarilor. Se da hotarare a Comitetului pentru situatii de urgenta de la Prefectura si li se spune <<Puneti-o in aplicare!>>. Cine plateste? Pentru ca oamenii sunt sceptici ca vor mai primi banii, iar ei trebuie sa-si gestioneze fondurile pe care le au. Este o problema foarte mare.

Eu vreau sa spun situatia primarilor din toate comunele, nu conteaza culoare politica, pentru ca si cei de la PNL au probleme cu banii, si cei de la PSD au probleme cu banii. In cinci-sase-sapte comune masurile de dezinfectie  vor fi facute cu bani de la Guvern, iar CJ nu-si va achita obligatiile pe care si le-a asumat prin adresa pe care le-a trimis-o. Deci oamenii aia cand va veni Curtea de Conturi ce-o sa spuna? <<Ne-a spus CJ ca ne da banii>>, <<Si unde sunt banii?>>,<<Pai nu sunt banii!>> Si ei (primarii – n.r.) sunt vinovati. Si acum prefectul le da ordin si le spune ca se fac vinovati daca nu vor interveni si nu vor face lucrarile astea – si banii de  unde? Asta e o chestiune nationala, nu e o chestiune locala. Iar Braila este cel mai afectat judet din tara”.

Amintim ca presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), a explicat ca initial s-a luat in calcul varianta ca sumele respective sa fie alocate din bugetul judetean, dar ulterior s-a decis sa se solicite fonduri de la bugetul national,  pentru ca este vorba despre o problema la nivel national.