DANAILA: SEDIUL ASOCIATIEI INTERCOMUNITARE INFIINTATE DE BRAILA SI GALATI AR TREBUI SA FIE IN COMUNA VADENI

Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, considera ca dincolo de solicitarea oficiala facuta Guvernului pentru verificarea modului in care au fost folosite cele 1000 ha date in proprietate Municipalitatii galatene pentru constructia de locuinte sociale, CJ Braila nu a facut mare lucru, in sensul ca acel teren sa ajunga in proprietatea judetului Braila.

Danaila spune ca liberalii au asteptat doua luni pentru a vedea niste demersuri ale CJ Braila prin care se cere in mod explicit Guvernului acea suprafata de teren, insa pana acum nu au vazut decat promisiuni si nimic mai mult: “Au fost 2-3 luni de zile in care presedintele CJ, domnul Chiriac, ne-a spus <<Stati linistiti, ca ma ocup eu, am facut hartii, demersuri catre Guvern, catre ministere, ca sa putem sa preluam acest teren>>. Noi am sesizat de la inceput faptul ca nu poate fi preluat acest teren decat daca exista o solicitare in acest sens. Aceasta solicitare trebuia sa fie constituita intr-un proiect de hotarare a CJ si intr-o hotarare a CJ, ulterior. De la 1000 ha s-a ajuns la 650 ha. Bun, ramane pe 650, e o suprafata suficienta sa putem face ceea am propus noi acolo.

Am vazut ca cei de la Galati, in schimb, au retras de pe ordinea de zi proiectul de hotarare prin care, practic, isi dadeau acordul sa predea acest teren inapoi la ADS si apoi sa urmeze procedura, pentru ca el sa ajunga la Braila. Eu am avut o discutie cu presedintele PNL Galati, cu domnul senator George Stanga. Am discutat si cu unii dintre consilierii locali ai PNL Galati si ei erau pregatiti si au fost de acord sa sustina acest proiect in cadrul CLM, dar nu s-a mai intamplat acest lucru, pentru ca PSD-ul are majoritate – la fel ca si la Braila – si a propus scoaterea de pe ordinea de zi.

In aceasta zona se poate crea o dezvoltare, in asa fel, incat sa beneficieze ambele orase, ambele judete si tot ce este limitrof. Exista posibilitatea crearii unui nod intermodal in zona respectiva, transport pe cale ferata, rutier, pe apa si asa mai departe. Sunt multe oportunitati care pot prinde contur in aceasta zona. Una dintre ele este, asa cum am mai spus, parcul industrial. Pe langa parcul industrial, se poate realiza si spitalul regional despre care se tot discuta in ultima perioada”.

In opinia lui Danaila, cele 650 de ha amintite pot fi folosite pentru a crea o zona de dezvoltare care va include si obiectivele mentionate anterior si care “poate crea premisele unei noi dezvoltari pentru zona metropolitana. Noi tinem la acest proiect si consideram ca asocierea dintre Braila si Galati trebuie sa mearga mai departe decat atat si ar trebui sa capete contur.

Pentru sediul acestei asocieri s-a vorbit de fiecare data de Braila sau Galati si a fost scoasa din calcul trebui exact unitatea administrativ teritoriala pe raza caruia se afla acest teren, adica Vadeni. Sediul acestei asocieri ar trebui sa fie la jumatatea drumului intre Braila si Galati, pentru a lasa la o parte orgoliile, si ar trebui sa fie in comuna Vadeni”.

In concluzie, liberalul ii solicita din nou presedintelui CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), sa introduca pe ordinea de zi a viitoarei sedintei de plen propunerea PNL privind preluarea in proprietate a terenului respectiv, “pentru ca expunerea de motive este depusa, proiectul nostru a facut, sunt peste 30 de zile de cand sta in analiza directiilor de specialitate din cadrul CJ. Daca lucrul acesta nu se va intampla, consideram ca perioada noastra de asteptare s-a terminat si vom solicita convocarea unei sedinte extraordinare a CJ Braila”.