De astazi, putem beneficia de servicii medicale numai in baza cardului de sanatate

P1100217

Incepand de astazi, romanii pot beneficia de servicii medicale in sistemul public de sanatate doar in baza cardului national de sanatate. Mai exact, cardul national de sanatate trebuie prezentat obligatoriu la orice consultative medicala, internare sau la primirea unei retete, pentru ca fara el, serviciul respectiv trebuie achitat de catre pacient direct din buzunar. Exceptie de la aceasta regula  fac urgentele, pentru care nu se solicita cardul pacientilor. Ca atare, brailenii in varsta de peste 18 ani care inca nu au intrat in posesia cardului amintit trebuie sa se grabeasca sa o faca, dat fiind ca acesta le va fi solicitat de medicii de familie si in spitale, in cazul in care au nevoie de servicii medicale. Brailenii care inca nu au primit cardul de sanatate prin posta sau prin medicul de familie se pot interesa daca li s-a emis acest document prin accesarea serviciului de profil al CNAS, sau pot intreba la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, et. 1, cam. 106.

Potrivit conducerii CJAS Braila, asiguratii carora inca nu li s-a emis cardul de sanatate pot beneficia de servicii medicale fara prezentarea acestuia, iar persoanele care l-au pierdut sau deteriorat pot solicita la CJAS eliberarea unui duplicat, in baza unei cereri scrise si a achitarii contravalorii noului act si a cheltuielilor de distribuire prin servicii postale – respectiv 15,5 lei. Pana cand vor primi noului card de sanatate, cei in cauza pot beneficia de servicii medicale in baza unei adeverinte pe care o primesc in momentul in care depun la CJAS cererea pentru emiterea duplicatului.

Precizam ca potrivit informatiilor oferite de presedintele CJAS Braila, Mariana Nedelcu, la finele lunii august, la sediul CJAS Braila se aflau peste 2.100 de carduri care nu fusesera ridicate, dintre care aproape 1.300 apartineau unor persoane care nu sunt inscrise la niciun medic de familie.