De la 1 martie intră în activitate operatorul unic de salubritate, RER. Directorul RER: „După 6-8 luni în care oamenii se vor acomoda cu colectarea selectivă va trebui să aplicăm măsuri coercitive: noi să nu mai ridicăm gunoiul dacă nu e colectat selectiv, iar primăriile să dea amenzi”

„Plătește pentru cât arunci” – este un proiect pilot ce va fi realizat de operatorul unic de salubritate RER în orașele Însurăței și Făurei din județul Brăila începând din data de 1 martie, de când intră în vigoare Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID).

Liviu Mocanu, directorul RER, a explicat astăzi că în cadrul acestui proiect pilot vor fi folosite pubele prevăzute cu un cip, iar mașinile care colectează gunoiul sunt dotate cu un sistem electronic care citește cipurile respective, informațiile sunt adunate în sistem și operatorul unic va transmite primăriilor celor două orașe, lunar, de câte ori s-a ridicat gunoiul și cât gunoi s-a colectat: „E un sistem de plată care ajută primăria să stabilească taxa de salubritate bazat pe volum și frecvență. E un sistem inteligent.

Mai mult decât atât, cele 20 de mașini cu cântar sunt destinate zilelor când se colectează deșeurile de la mai multe primării la un loc, în special de la agenții economici și în special la fracția reciclabilă. O mașină are în program, spre exemplu, colectarea gunoiului de la 3 sau 4 primării într-o zi și atunci trebuie să cântărească la fiecare în parte, scoate tichetul de cântar, îl lasă la primărie și merge mai departe.

O să fie funcțional din a doua săptămână, cred – ca să nu mai funcționăm cu aceste tichete de cântar – un sistem online de transmitere a cantităților colectate și anume suprafața fiecărei comune se geocodează și când mașina intră în zona comunei respective, automat transmite la primărie informația cu cantitatea de gunoi pe care o conține, iar când iese din arealul comunei, iarăși, automat, transmite cantitatea de gunoi pe care o conține”.

Întrebat când crede că vor merge lucrurile ca unse în privința colectării selectivă a gunoiului la nivel de județ, directorul RER a spus că în opinia lui prima lună va fi una de acomodare, în următoarele 6-8 luni oamenii se vor obișnui să colecteze selectiv deșeurile, iar „după 6-8 va trebui să se aplicăm măsuri coercitive, clar: noi să nu mai ridicăm gunoiul dacă nu e colectat selectiv, iar primăriile să dea amenzi”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns