De Ziua Mediului, asociatiile ecologiste cer oprirea ciopartirii arborilor din Braila

g

Asociatia ARIN, Asociatia ECO ALPEX 024,  Asociatia Clubul de Turism PROILAVIA si  Societatea Ornitologica Romana au adresat astazi o scrisoare deschisa  primarului municipiului Braila,  Aurel Simionescu, Agentiei pentru Protectia Mediului Braila si Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu, in care cer oprirea imediata a ciopartirii arborilor din municipiu. Cu ocazia Zilei Mediului, sarbatorita in fiecare an pe 5 iunie, ecologistii au intocmit acest document in care acuza lipsa de profesionalism si de discernamant cu care se procedeaza de catre societatea Seroplant la asa-zisa „toaletare” a arborilor care, in opinia semnatarilor, nu este decat o „agresiune excesivă asupra copacilor”.

In documentul-protest depus la Primarie se arata, printre altele: „Asistam de cativa ani la diminuarea dramatica a spatiului verde din municipiu. S-a construit mult si, de multe ori, fara respect fata de natura.  Municipalitatea nu s-a ingrijorat prea mult, bugetul se alimenteaza pe aceasta cale, in schimb, orasul se sufoca vara in lipsa copacilor. In compensare, administratia nu reuseste sa planteze nici macar cat s-a taiat. Mai mult decat atat, serviciul specializat SEROPLANT actioneaza cu o doza uriasa de lipsa de viziune si de profesionalism.

Daca SEROPLANT nu are specialisti (realitatea din teren indica asta), va informam ca la inceputul acestui an, cu susţinerea Coaliţiei pentru Mediu din România, Asociaţiei Peisagiştilor din România, Centrului de Resurse pentru Participare Publică (Bucureşti) şi Societăţii Ornitologice Române (Filiala Iaşi), grupul de iniţiativă civică “Iaşul Iubeşte Teii” a înaintat Primăriei Iaşi un regulament ştiinţific complet pentru îngrijirea arborilor urbani. Regulamentul poate fi accesat si de catre SEROPLANT .

In  Legea nr. 313/2009 care modifica si completeaza Legea 24/2007 a spatiilor verzi din zonele urbane, la articolul 14 a fost introdus un nou alineat: “In cazul arborilor ornamentali (tei, salcam, castan, artar, mesteacan, stejar) plantati pe spatiile verzi din domeniul public, precum si al celor plantati in aliniamente in lungul bulevardelor si strazilor, pe terenurile din zonele urbane si rurale, este interzisa interventia cu taieri in coroana acestora, cu exceptia lucrarilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afecteaza siguranta traficului pietonal si rutier, a imobilelor aflate in apropiere, precum si a celor de pe traseul retelelor aeriene”.

In luna mai, cu copacii verzi si infloriti, cand pasarile cuibaresc sau chiar au pui, drujbele zburdau pe strazile Brailei, taind fara mila si, mai ales, fara discernamant. Solicitam Primariei sa stopeze aceasta activitate de toaletare extrem de brutală a arborilor precum si taierea definitiva a acestora fara un studiu documentat asupra situatiei din teren.

Astfel de acțiuni de agresiune excesivă asupra copacilor sunt greu de imaginat în zone urbane din țări civilizate.  Ne exprimam dezaprobarea fata de astfel de practici. Schilodirile copacilor si taierile uneori totale ale lor din ultimii ani contravin princiipilor declarate ale Conventiei Europene a Peisajului din 2000 precum si Cartei de la Leipzig din 2008, ambele documente ratificate si asumate de Romania.

In schimb, SEROPLANT planteaza floricele. Nu avem nimic cu panselutele, dar trebuie stiut ca 1m³ de coroana volum standard cu indice de densitate 1,00 absoarbe aproximativ 9 g CO2 pe ora si elibereaza cel putin 1.5 g O2. Nu acelasi lucru se poate spune despre flori si iarba. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca pe timpul verii, temperatura scade cu aproximativ 3 – 4 grade sub coroana copacilor, aspect important, mai ales in climatul excesiv de stepa al Brailei. E adevarat ca florile au in spate sume si manopera considerabile, fiind mult mai tentant de plantat si intretinut in comparatie cu copacii”.

Semnatarii solicita primarului Municipiului Braila: „• Punerea la dispozitie pe site-ul primariei spre consultare publica a regulamentelor, procedurilor de lucru si a listei contractorilor Seroplant, ca si CV-urile specialistilor acestei institutii. • Punerea la dispozitie a metodologiei de toaletare pe specii de arbori si a criteriilor de oportunitate, precum si a instructajelor facute personalului implicat in acest tip de activitati • Punerea la dispozitie spre consultare, a Registrului local al spațiilor verzi, conform art.12, alin. 1 si a strategiei vizand spațiile verzi intemeiata pe acest Registru, așa cum il prevad normele de aplicare ale Legii Nr.24/2007 cu completarile ulterioare • Adoptarea unui regulament pe baze stiintifice cu privire la interventiile asupra arborilor”.

De asemenea, ei cer Agentiei pentru Protectia Mediului Braila un punct de vedere privind toaletarile agresive si taierile totale, precum si avizele date pentru taierile din ultimii ani de pe strazile din Braila, cu justificarea lor din punct de vedere al cresterii calitatii aerului.
In plus, ecologistii solicita Garzii de Mediu Braila un punct de vedere privind modul in care s-a respectat legislatia de mediu in activitatea Seroplant, in special in privinta toaletarilor si a taierilor definitive, precum si interventiilor asupra spatiilor verzi existente, dat si aplicarea de masuri legale, in cazul in care legislatia de mediu nu a fost respectata.

„Solicitam institutiilor responsabile reanalizarea activitatii SEROPLANT, justificarea motivului pentru care se atenteaza la sanatatea cetatenilor orasului, in timp ce spatiul urban este privat de beneficiile uriase pe care le aduc acesti arbori, cu costuri extrem de mici”, se mai arata in documentul amintit.