Deficitul de personal la Jandarmeria Brăila este de 22%. La încadrarea din sursă externă, Jandarmeria primește și candidați de 50 de ani, dacă aceștia îndeplinesc condițiile legale
Deficitul de personal care se înregistrează la această dată la Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Brăila este de circa 22%.
Informația ne-a fost furnizată de șefa Biroului Resurse Umane în cadrul IJJ Brăila, maior Lucia Ionescu, într-o conferință de presă în care aceasta a prezentat și date legate de concursurile de încadrare în instituțiile MAI din ultima perioadă. Potrivit mr. Ionescu, este un deficit de personal foarte mare, motiv pentru care conducerea instituției face o prioritate din reducerea acestuia.
Șefa Biroului Resurse Umane a precizat că la Jandarmeria Brăila au fost 21 de candidați înscriși pentru sesiunea de primăvară-vară de admitere la școlile postliceale de subofițeri de jandarmi, iar în urma probelor au fost admiși 8 candidați la aceste școli.
Pe de altă parte, pentru studiile superioare au aplicat 5 candidați, iar admiterea este încă în desfășurare examenul de admitere la Academia de Poliție.
„Cel mai important criteriu pe care ne bazăm în această diminuare a deficitului de personal este recrutarea candidaților din sursă externă sau rechemare în activitate. Pentru aceasta am primit un număr de 25 de posture finanțate pentru etapa a patra a anului: un post pentru studii superioare, care a fost încadrat și 24 de posturi pentru studii medii, examenul fiind în desfășurare. Pentru aceste posturi au fost depuse circa 350 de dosare și au mers mai departe 129 candidați. Examenul va fi scris, pe 14 septembrie și sperăm ca până la final de an să avem o încadrare efectivă a celor 24 de posturi.
Tot în acest an ne-au fost repartizate din rândul absolvenților un număr de doi ofițeri”, a declarat mr. Ionescu.
Aceasta a mai afirmat că cei 25 de noi colegi care urmează să vină în instituție sunt așteptați cu brațele deschise și speră că aceștia „să se și adapteze foarte bine”.
Întrebată la ce se referă mai exact, când vorbește despre „adaptare”, mr. Ionescu ne-a spus că sunt destule cazuri de jandarmi care la scurt timp după angajare renunță, pentru că nu fac față: „În țară au existat cazuri în care li s-au părut regulile prea stricte și au zis «Nu este de mine». Copii care au dat toate examenele ca să fie admiși la o școală, fie că este de subofițeri sau de ofițeri, care au absolvit acea școală și după o lună de activitate au zis că este foarte mult pentru ei și au demisionat”.
Șeful Jandarmeriei Brăilei, col. Nicolae Iulian Albăceanu, spune că după încadrarea noilor colegi, situația se va îmbunătăți mult, din acest punct de vedere: „Menționez că nu am avut probleme nici funcționând cu acel deficit. În momentul în care am avut nevoie de colegi în stradă, colegii noștri au răspuns prezent de fiecare dată.
Efectiv greul, dacă e să vă spun sincer, cade pe subofițeri. Eu apreciez că un subofițer face cât 3 ofițeri într-o unitate. Dacă acel subofițer răspunde prezent, își face treaba, ne absolvă pe noi de absolut orice problemă. Țin să le mulțumesc tuturor colegilor mei”.
Cât privește vârsta maximă pe care o pot avea cei interesați să se angajeze la Jandarmerie, mr. Ionescu a precizat: „Nu există o limită de vârstă pentru încadrarea din sursă externă. Evident, să nu fie candidatul la vârsta pensionării… dar în rest, nu există o limită strictă, așa cum avem la școlile de subofițeri, de 27 de ani. Am avut și candidați de 50 de ani, și candidați de 44 de ani și sunt în concurs în prezent”.