DEPUTATUL ANTONETA IONITA: NU LE TAIATI ARIPILE TINERILOR MEDICI!

Deputatul brailean Antoneta Ionita (PNL) acuza “mascarada” examenului de intrare in rezidentiat care s-a desfasurat zilele trecute si modul in care sunt “amagiti cu iluzii desarte” medicii tineri. Doctorul Ionita considera ca este o adevarata bataie de joc faptul ca la Bucuresti, medicii  au aflat dupa examen ca grilele de corectare erau gresite. Mai mult, ea considera inadmisibil faptul ca dupa descoperirea erorii, lucrarile au fost recorectate, dar in conditii care nu respectau metodologia de examen.

In acest context, deputatul liberal cere public demisia de onoare a celor care se fac direct raspunzatori de aceasta greseala: “Zilele acestea am asistat cu manie si revolta la mascarada ce a reprezentat sustinerea examenului de intrare in rezidentiat pentru cateva mii de absolventi ai facultatilor de medicina. Printre ei se numara medicii tineri, care au ales cu speranta sa ramana sa profeseze in Romania. O tara din care ne vaitam ca ne pleaca doctorii, dar pentru care nu facem altceva decat sa-i amagim cu iluzii desarte, carora le taiem aripile si le spulberam visele.

Tinerii acestia, care si-au tocit coatele pe bancile facultatii de medicina, pe care dragostea de tara, de profesia aceasta atat de nobila si de oameni, i-au determinat sa ramana si sa lupte cu sistemul, au trait cele mai negre clipe, dupa ce, dupa sustinerea celor 4 ore de concurs – timp in care au avut de rezolvat 200 de intrebari de tip grila – au aflat cu stupoare, in timp ce tezele le erau corectate, despre faptul ca grilele de la Bucuresti sunt gresite.

Cei care sunt medici si care au trecut prin acest examen dificil, pentru care au invatat din greu si au facut atatea sacrificii, renuntand de multe ori la atatea lucruri, cunosc gradul de dificultate al acestui concurs, conditiile si presiunea psihologica la care esti supus in acea zi: prezentarea cu cel putin 2 ore inainte de inceperea concursului, sustinerea lui timp de 4 ore, dupa care urmeaza inca cel putin 2 ore in care astepti rezultatul final.

Cu toate ca tehnica a evoluat, iar unii se lauda cu introducerea manualului electronic in scoli, iata ca anul acesta, doar in centrul universitar Bucuresti – ma intreb oare din ce cauza numai aici – s-au folosit pentru corectare grile gresite, ceea ce a dus la recorectarea tezelor in lipsa candidatilor si a martorilor, ceea ce nu este conform prevederilor metodologiei acestui examen. Se stie ca in final, dupa afisarea rezultatelor, intrucat examenul este unul national, posturile se aleg in ordinea mediilor.

Avand in vedere gravitatea situatiei, consider ca domnul ministru al sanatatii, Florian Bodog, trebuie sa explice de ce s-a intamplat acest lucru doar in Bucuresti, locul in care trebuiau sa ajunga copii identice ale grilelor de corectare distribuite in toata tara.

Intrucat in acest caz nu s-a respectat metodologia de examen, ceea ce poate avea consecinte grave pentru unii absolventi de medicina, consider ca demisia de onoare a celor care se fac direct raspunzatori de aceasta greseala se impune de urgenta!”.