DEPUTATUL IONITA CERE INCLUDEREA VACCINARII HPV IN PROGRAMELE NATIONALE DE IMUNIZARE, PENTRU PREVENIREA IMBOLNAVIRILOR DE CANCER DE COL UTERIN

Deputatul brailean Antoneta Ionita (PNL) a adresat o interpelare ministrului Sanatatii, prin care a solicitat alocarea fondurilor necesare pentru sustinerea campaniei de vaccinare a tinerelor impotriva cancerului de col uterin. Dr. Ionita considera ca situatia in Romania este dramatica, in ceea ce priveste aceasta boala: ”Am plecat de la constatarea ca tipurile de cancer produse de infectiile cu papilloma virus (HPV) din Romania este dramatica, peste 4.000 de romance sunt diagnosticate cu cancer de col uterin in fiecare an, peste 1.900 dintre aceste femei pierd lupta cu boala. Cancerul de col uterin afecteaza in primul rand tinerele cu varsta intre 15 si 44 de ani, iar Romania este una dintre cele doua state din UE care nu asigura finantare pentru un program de preventie prin vaccinare impotriva infectiilor cu HPV”.

Deputatul brailean i-a solicitat ministrului includerea vaccinarii HPV in programele nationale de imunizare si alocarea fondurilor aferente. Ea spune ca in prezent, vaccinarea HPV se realizeaza doar la solicitarea parintilor, printr-o cerere adresata medicului de familie, care transmite Directiei de Sanatate Publica numarul de doze de vaccin necesare: „Pana la sfarsitul anului 2017, au fost inregistrate aproximativ 10.000 astfel de cereri la nivel national, dar problema este una departe de a fi rezolvata, pentru ca nu s-au alocat si fondurile necesare. Bugetul acordat de Ministerului Sanatatii pentru programele de preventie nu implica si finantarea programului de vaccinare HPV. In acest context, i-am solicitat ministrului sa raspunda la o serie de intrebari si sa precizeze cand vor beneficia fetitele de vaccinarea HPV, avand in vedere ca solicitarile parintilor sunt inregistrate inca din luna aprilie 2017 si nu au fost onorate pana acum. De asemenea, am cerut un plan de masuri concrete pentru implementarea unui program de vaccinare HPV eficient si functional”.