DEPUTATUL IONITA: FAPTUL CA SISTEMUL ELECTRONIC DIN SANATATE SE BLOCHEAZA AFECTEAZA MEDICI SI PACIENTI, DEOPOTRIVA

Deputatul brailean Antoneta Ionita (PNL) este nemultumita de faptul ca Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate – prin care se verifica calitatea de asigurat, se raporteaza deconturile serviciilor de sanatate si asiguratul isi poate accesa dosarul electronic de sanatate – are tot mai multe perioade in care nu functioneaza.

Dr. Ionita a ridicat aceasta chestiune in Parlament, ea fiind de parere ca problema devine si mai grava, in contextul in care de la 1 mai 2018, firma care asigura mentenanta Sistemului Unic Integrat (SIUI) al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si-a incheiat contractul: ”Sunt medic de familie si am simtit pe pielea mea ceea ce s-a intamplat in ultima luna, cand sistemul electronic a functionat cu sincope, fapt ce a dus la intarzieri in consultatiile acordate de medici si la imposibilitatea intocmirii documentelor necesare pacientilor: retete compensate, trimiteri catre medici specialisti etc. Ajungem ca noi, medicii, sa  petrecem mai mult timp in fata unui calculator, in loc sa examinam bolnavul, iar pacientul, care isi plateste constiincios asigurarea de sanatate, nu intelege cum este posibil ca intr-o tara care beneficiaza de cel mai rapid internet din lume, un sistem care a costat 184 milioane de euro sa functioneze atat de prost. Totul se intampla in detrimentul oamenilor”.

Parlamentarul brailean a atras atentia ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, ca un sistem care este nefunctional si pentru care nimeni nu-si asuma nicio responsabilitate inghite sume importante de bani, iar raspunderea pentru ceea ce se intampla cu pacientii este lasata in grija medicilor. In plus, Antoneta Ionita i-a solicitat ministrului sa ia masuri pentru remedierea sistemului informatic, astfel incat activitatea din domeniu sa se desfasoare in conditii normale.