ANTONETA IONITA: INCEPUTUL DE AN SCOLAR ESTE UNUL DEZASTRUOS, DIN MAI MULTE MOTIVE
Inceputul anului scolar 2017-2018 este momentul ales de PNL pentru depunerea in Senatul Romaniei a unei motiuni simple, cu tema “Romania fara educatie de calitate este o Romanie saraca”. Deputata PNL de Braila Antoneta Ionita considera ca era firesc ca partidul sau sa marcheze printr-o motiune si printr-o solicitare a demisiei ministrului de resort, Liviu Pop, debutul unui an scolar in care „derapajele” sunt nenumarate: “Se vede ca inceputul de an scolar este unul dezastruos. Vom incepe noul an scolar fara manuale. La clasa a V-a, 177.000 de elevi incep anul scolar fara manuale pe banci. Manuale esentiale pentru educatia elevilor, la materii de capatai, vor fi absente. Actualul ministru al Educatiei a hotarat ca este mai necesar acel manual de educatie fizica. Se invoca diferite motive, ca era prins in planul de educatie al guvernului tehnocrat. Nu conteaza! Oricand se putea renunta. Se stie foarte bine ca sunt lucruri mult mai importante decat un manual la educatie fizica si sport. Ca sa stim cum sa ne taram sau care este definitia mersului?! Eu, personal, ca medic, dar si ca deputat, chiar am ras cand am auzit de aceasta inventie nastrusnica.
De ce s-a ajuns la acest lucru? Au fost programe finalizate tarziu, licitatiile au fost intarziate, a fost un dezinteres total. S-a preferat sa cheltuiasca din banii nostri, ai tuturor, pe aceste inovatii.
Nu avem autorizatii de functionare in scoli. Din cele peste 31.000 unitati de invatamant din tara noastra, doar 6.500 au avize si autorizatii. An de an, insa, avem aceeasi situatie.
La nivelul judetului nostru m-am interesat si va pot spune ca in acest moment sunt 395 de corpuri de cladire la stat – intrucat o scoala poate avea chiar doua sau trei corpuri – si 4 la privat. Dintre aceste corpuri de cladire, 205 nu necesita aceasta autorizatie, iar la privat lucrurile stau mai bine. Nu detin autorizatie pentru incendiu 129 de scoli de la stat si una din privat. Aici eu chiar am avut un semn de intrebare. Cum se poate ca o scoala privata sa nu detina autorizatie de incendiu si totusi, sa poata fi deschisa la inceputul anului scolar?
Detin autorizatii de la ISU 57 de scoli de la stat, 3 private si pana in data de 31 august au fost depuse cereri din partea a 55 de institutii de invatamant pentru aceasta autorizatie, dintre care 25 la Braila, 5 la Faurei si 25 in mediul rural”.
O alta problema majora, asa cum o vede deputata Ionita, este politizarea sistemului de invatamant: „Dupa ce au fost politizate concursurile de directori, acum au fost schimbati, tot politic, dar fara niciun temei legal, inspectorii scolari. Daca schimbarile se vor face in continuare prin fax, fara motive temeinice legale, unde vom ajunge? Vom ajunge ca pe vremea raposatului, ca si un portar de la scoala trebuia sa detina carnet de partid? Aceasta este intrebarea pe care noi ne-o punem si chiar trebuie sa ne dea de gandit”.
De asemenea, Antoneta Ionita a amintit si despre faptul ca guvernantii nu si-au respectat promisiunilefacute in campania electorala legate de majorarea salariilor profesorilor.