DEPUTATUL NICU NITA: E PLINA PIATA DE SAMSARI – NU DOAR LA BRAILA, IN TOATA TARA!
Deputatul PSD Nicu Nita spune ca pietele Brailei – si de fapt, toate pietele din tara, in general – sunt pline de samsari, iar producatorii adevarati sunt foarte putini. Nita a declarat astazi ca nu stie daca sunt adevarate zvonurile ca producatorii ar fi asteptati dis de dimineata si fortati de samsari, sub presiunea amenintarilor, sa le vanda marfa la un pret mic, dupa care acestia s-o vanda ulterior pe piata, la pret mult majorat. Mai mult, deputatul spune ca daca se intampla asa ceva, cei care cad victima unor astfel de presiuni ar trebui sa sune la politie.
Nita are, insa, cunostinta, de cazuri in care producatorii vand de buna voie, si chiar sunt bucurosi sa gaseasca astfel de samsari care sa le preia marfa direct din camp, cu tonele, astfel incat sa nu mai fie nevoit taranul sau fermierul sa stea zi de zi la taraba, in piata, ca sa-si vanda produsele la kilogram: “Nu stiu ce se intampla in spatele Pietei, cand vin acei producatori, dar in camp, de exemplu, cand se ia marfa direct din camp, nu este adevarat asa ceva, nu se fac presiuni. Asta v-o confirm eu! Nu are cum, adica cum sa vina un samsar de la Bacau sau de la Piatra Neamt in comuna la mine, sa faca legea, sa ii dau marfa cum vrea el?!”.
Parlamentarul spune ca samsarii se folosesc de o prevedere legala care permite emiterea certificatelor de producator cu o valabilitate de 5 ani, astfel incat chiar daca la cateva zile de la emiterea documentului ei vand pamantul si nu mai au un metru de teren, cei in cauza pot vinde marfa la piata, linistiti, ani la rand.
La randul sau, presedintele Consiliului Judetean, Iulian Chiriac, a comentat ca proiectul Pietei de gros Braila, pe care il au in vedere social-democratii, va rezolva, printre alte, si aceasta problema a samsarilor: “Am zis ca vrem sa facem pentru judetul Braila acele depozite de colectare a produselor, Piata de gros. Este inca o metoda de a da posibilitate producatorului sa-si vanda marfa intr-un loc civilizat si sa ia un pret corect pe ea. Atunci cand face un contract cu statul, pe o anumita cantitate, pe o anumita suma, atunci producatorul o duce direct la depozitul de colectare, nu mai asteapta samsarul, sa-si vanda marfa din camp, la preturi de nimic”.