DEPUTATUL NICU NIȚĂ: NE PROPUNEM CA ÎN BRĂILA SĂ SE FACĂ INVESTIȚII DE CIRCA 120.000.000 LEI ÎN INFRASTRUCTURA DE IRIGAȚII. ASTA VA PERMITE ACCESUL LA APĂ PENTRU 260.000 HA, ȚINTA NOASTRĂ FIIND DE 300.000 HA

„În acest an în județul Brăila au fost contractate udări pe 245.711 ha și au fost irigate efectiv 217.786 ha. Seceta prelungită a impus realizarea mai multor udări astfel încât, cumulat, irigarea s-a făcut pe circa 786.000 ha și au fost pompați circa 480.000.000 metri cubi de apă. A fost un efort considerabil care a permis, chiar în condițiile vitrege din acest an, ca acolo unde s-a irigat, să se obțină recolte bune” – sunt informații furnizate de deputatul Nicu Niță (PSD), care este el însuși fermier.

Niță candidează pentru un nou mandat de deputat la alegerile din 6 decembrie și îi asigură pe agricultorii brăileni că va susține realizarea integrală a proiectelor din Programul Național de Irigații: „Apa, atât de necesară culturilor vegetale, este una din problemele cu care se confruntă agricultura la ora actuală. În contextul încălzirii globale și schimbărilor climatice, care generează perioade secetoase tot mai lungi, an de an, irigarea a devenit un obiectiv național extrem de important și de necesar. Problema irigațiilor se intensifică și mai mult în sudul și sud-estul României, zonă predispusă la deșertificare, unde se înregistrează temperaturi ridicate și precipitații scăzute. Astfel, irigațiile capătă o importanță primordială.

Anul agricol 2020 a fost afectat de o mulțime de factori negativi. Între aceștia, seceta a produs pagube foarte mari și o recoltă scăzută, fiind afectați fermierii din întreaga țară. În acest context, apa gratuită până la plantă, demers materializat în guvernarea PSD, a reprezentat un sprijin deosebit pentru agricultori și o dovadă că PSD se ține de cuvânt și își îndeplinește, punct cu punct, angajamentele luate față de români.

Fiind membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, dar și ca om implicat de o viață în agricultura din Bărăganul brăilean, am sprijinit derularea Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații pe raza județului nostru ca o prioritate a Ministerului Agriculturii. Având în vedere că în  județul Brăila se află în desfășurare mai multe lucrări în cadrul acestui program, sumele alocate fiind de circa 40,2 mil.lei, am  participat la dezbaterile privind stadiul implementării componentei din Programul Național de Irigații referitoare la infrastructura de irigații din județele Brăila și Galați. A fost discutat stadiul implementării pe fiecare proiect și problemele întâmpinate pe parcursul realizării lor. Menționez că pentru perioada imediat următoare ne propunem ca în Brăila să se facă investiții în infrastructura de irigații de circa 120.000.000 lei, ceea ce va permite accesul la apă pentru 260.000 ha, ținta noastră fiind de 300.000 ha.

De aceea, la fel ca în acest mandat, în calitate de deputat, voi susține realizarea integrală a proiectelor din Programul Național de Irigații și mă voi asigura că există în buget banii necesari pentru continuitatea acestuia.

Vreau să îi asigur pe agricultorii județului nostru că se pot baza pe mine și că vor avea toată deschiderea și susținerea mea pentru noi proiecte”.