Deputatul Nistor: Fenomenul defrisarilor ilegale a scapat de mult de sub control in Romania

11270347_1603011336650912_951283985942456710_o

Deputatul UNPR de  Braila Marioara Nistor condamna haosul care domneste in Romania, in ceea ce priveste inventarierea, supravegherea si exploatarea padurilor. Intr-o declaratie politica facuta de la tribuna Parlamentului, Marioara Nistor s-a aratat indignata ca la ora actuala nu stie nicio autoritate a statului cate paduri au fost taiate in ultimii ani, cate suprafete sunt neadministrate si cat ar trebui sa se planteze, deoarece nu exista un inventar al padurilor, la nivel national. In acest context, deputatul UNPR – al carui partid se afla la guvernare – a admis ca masurile luate pentru stavilirea defrisarilor sunt inca insuficiente: “A trebuit sa treaca un numar atat de mare de ani, pentru ca defrisarile ilegale sa fie considerate atentat la siguranta nationala? De ani de zile, in Romania se taie milioane de copaci. De ani de zile, padurile din tara sunt defrisate intr-un timp record. De ani de zile, sute de milioane de metri cubi de lemn sunt prelucrate si exportate peste hotare.
In Romania, defrisarea padurilor constituie astazi o problema majora. Romania este pe ultimul loc in Europa la capitolul suprafata impadurita, cu toate ca, la inceputul secolului al XIX-lea, Romania era acoperita de paduri in proportie de 80%. In momentul de fata, nu se stie cu exactitate nici macar cata padure a fost taiata, nici cate suprafete sunt neadministrate si nici cat ar trebui sa plantam, deoarece un inventar al padurilor nu s-a mai facut de foarte multi ani!
Doresc sa va precizez, ca in acest ritm, peste cativa ani, Romania nu va mai avea paduri, iar noi nu putem astepta sa devenim cu buna stiinta victime ale calamitatilor naturale cauzate de defrisarea padurilor!
Din pacate, fenomenul defrisarilor ilegale a scapat de mult de sub control in Romania, munti intregi fiind rasi. Pare tot mai evident ca exploatarea lemnului a depasit orice logica, orice echilibru necesar. Iar statistica ne dovedeste acest lucru! Practic, volumul de lemn rotund (copaci taiati) a crescut din 2002 si pana in 2014 cu peste 40%! Fara a lua in calcul defrisarile ilegale, furtul de lemn! In doar 12 ani, volumul de lemn a inregistrat un avans imens daca avem in vedere ca anumite esente de lemn au nevoie chiar de 70 de ani pana ajung la maturitatea de exploatare, ceea ce inseamna ca este distrus orice parcurs echilibrat!
Romania si asa este pe primele locuri in Europa la defrisari de arii verzi si

pe ultimele la nivelul de impaduriri! Daca vom continua defrisarile, in cateva zeci de ani, Romania se va transforma in desert. Consider ca nu vrem un astfel de viitor pentru cetatenii acestei tari, pentru noi sau pentru copiii nostri!
Nu putem sa lasam interesele personale sa primeze! Consecintele defrisarilor ilegale le resimtim cu totii! In multe comunitati acestea au creat efecte dramatice, ce au fost resimtite puternic. Unul dintre exemplele clare sunt: inundatiile din ultimii ani. In perioada de criza de dupa 2008, exploatarea lemnului a atins cifre record in Romania iar exportul de masa lemnoasa a crescut fara precedent, adancind statutul de economie!
Presiunile asupra padurilor din Romania cresc in permanenta. Au fost luate masuri pentru stavilirea defrisarilor, dar sunt inca insuficiente. In acest ritm, suprafetele forestiere intinse vor fi amenintate cu distrugerea in anii urmatori. Totul va depinde de masurile pe care le vom implementa pentru rezolvarea acestui fenomen, cat si de determinarea cu care ele vor fi aplicate si respectate!
Este momentul sa dam dovada de responsabilitate fata de aceasta tara si sa stopam exploatarile forestiere ilegale!”.