Deputatul Niță: Ajutorul național tranzitoriu a fost redus cu peste 50% atât în vegetal, cât și în zootehnie. Ce ajutor mai este ăsta? E bătaie de joc, nu ajutor!

„E jale! Au venit fermierii la mine, mai ales cei care cresc oi, ieri au fost la mine și mi-au spus că e jale cu asemenea «ajutoare». Oamenii sunt foarte revoltați și se tem că nu vor mai putea crește animalele, că vor ajunge să închidă fermele. Ăsta este interesul acestui ministru, să distrugă tot ce este fermă, fie ea mică sau mare” – este declarația parlamentarului brăilean Nicu Niță (PSD) , cu privire la sumele mici care se vor da în acest an sub formă de ajutor național tranzitoriu (ANT).

Mai concret, este vorba despre faptul că sumele alocate în acest an pentru plata ANT aferent anului 2020 au fost înjumătățite în vegetal și în cazul ovinelor/caprinelor, iar pentru bovine au fost prevăzute sume simbolice, în ideea că vor fi lansate două scheme de sprijin Covid 19 pentru crescătorii de bovine.

Parlamentarul brăilean Nicu Niță, membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, spune că sumele respective sunt ridicole și nici nu se mai pot numi „ajutoare”: „ANT-ul a fost redus cu peste 50% atât în vegetal, cât și în zootehnie; asta este aberant, va distruge fermierii, care și așa sunt afectați de secetă. Oierii cu care am discutat ieri mi-au spus că este ceva de groază, dacă vor rămâne sumele respective.

Și în domeniul vegetal este la fel de greu, nu doar în domeniul zootehnic. Cum să tai tu la jumătate ANT-urile? Ce ajutor mai este ăsta? E bătaie de joc, nu ajutor!

Și  mai promite ministrul Agriculturii că sumele vor fi completate «dacă Ministerul Agriculturii va primi bani la rectificarea bugetară»…  În primul rând că promisiunile ministrului Oros nu au fost respectate până acum, deci fermierii nu mai au încredere în ceea ce promite el. În al doilea rând, dacă mai este cineva care îl crede pe cuvânt, rectificarea bugetară va fi în toamnă!

El n-a fost capabil să plătească despăgubirile pentru secetă aferente anului 2020 și ne spune că s-ar putea să suplimenteze sumele alocate ANT-urilor, dar nu e sigur?!”.