Deputatul Niță: Având în vedere criza de forță de muncă din agricultură, nu e de mirare că fermierii români au ajuns să-și aducă muncitori din Africa

După patronii din industrie care au început să-și aducă muncitori din străinătate, pentru a le funcționa afacerile, se pare că și în agricultură se întâmplă același lucru: fiindcă nu a găsit în România oameni dispuși să lucreze pământul, fermierul Ion Olteanu Constantin din județul Giurgiu și-a adus muncitori din Africa.

L-am întrebat pe deputatul Nicu Niță (PSD), care este el însuși fermier, cum vede această situație.

„Este deja cunoscut faptul că agricultorii întâmpină probleme în a găsi oameni care să lucreze terenurile; se întâmplă de ani de zile asta. Și în agricultură, ca și în alte sectoare de activitate, există o criza a forței de muncă. Mulți români au plecat peste hotare, iar dintre cei care au rămas acasă, în mediul rural, cu greu reușești să găsești oameni care să fie dispuși să vină zi de zi la muncă, pe care să știi de te poți baza când ai nevoie. Vă dau un exemplu: pentru a rectifica porumbul de sămânță se lucrează de la 6 dimineața pâna la ora 12:00-13:00, se plătesc 1.500- 2000 lei/ lună, o bere, un pachet de țigări, mâncare zilnic și chiar și așa, foarte, foarte greu găsești oameni care să vină să lucreze.

În aceste condiții, nu e de mirare că și fermierii se orientează către cei muncitori veniți din străinătate, care chiar au chef de muncă și vor să câștige un ban”, ne-a declarat Niță.