Deputatul Niță: „Azomureș” reia producția de îngrășăminte. În plus, Ministerul Agriculturii analizează și alte măsuri de sprijin pentru fermieri, în contextul creșterii prețurilor fertilizanților

Deputatul brăilean Nicu Niță (PSD) consideră că faptul că firma „Azomureș” va relua producția de îngrășăminte reprezintă o veste bună pentru fermierii români. Niță, care este membru în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților și este el însuși fermier, a precizat astăzi într-un comunicat că „reluarea producției de îngrășăminte de către principalul producător din România, Azomureș, a fost posibilă în urma activării mecanismului european care permite Comisiei Europene să acorde un ajutor financiar de până la 50 de milioane euro pentru companiile energo-intensive.

Guvernul României a fost unul dintre guvernele UE care au insistat pentru activarea acestui mecanism. După activarea mecanismului, «Azomureș» a anunțat reluarea producției în luna aprilie, ceea ce s-a și întâmplat.

La Ministerul Agriculturii se analizează noi măsuri de sprijin pentru fermieri, astfel încât creșterile de prețuri la fertilizanți, cauzate de explozia prețurilor la gaze naturale, să fie mai ușor de suportat.

În momentul în care Azomureș a sistat producția, ministrul PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a deblocat activitatea interministerială a comisiei de omologare a fertilizanților, pentru ca fermierii să găsească pe piață cât mai multe tipuri de fertilizanți. De la reluarea activității, această comisie a autorizat în decembrie 57 de noi tipuri de fertilizanți, iar în martie 70 de noi fertilizanți”.