DEPUTATUL NIȚĂ: DACĂ LA NIVELUL MINISTERULUI AGRICULTURII SE CUNOSC CAZURI DE FERMIERI CARE ÎNCASEAZĂ SUBVENȚII DE LA APIA DEȘI NU ÎȘI LUCREAZĂ PĂMÂNTUL, SĂ FIE DATE PUBLICITĂȚII

Parlamentarul brăilean Nicu Niță (PSD), membru în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților, declară că el, unul, nu cunoaște cazuri de fermieri care încasează subvenții de la APIA deși nu își lucrează pământul, dar dacă la nivelul Ministerului Agriculturii se cunosc astfel de cazuri, să fie date publicității și să fie sesizate organele competente să ancheteze asemenea situații.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat zilele trecute că mulți fermieri lucrează ilegal suprafețele unor proprietari de terenuri agricole, iar aceștia din urmă încasează subvențiile agricole de la APIA: „Mulți fermieri lucrează și suprafețele altora, care depun cererile unice de plată și pe lângă faptul că le plătesc o arendă nu la vedere, sunt obligați să lucreze și ilegal, pentru că ei cheltuie mult mai mult și pe acele suprafețe, dar nu le pot prinde în contabilitate”.

Oros a mai afirmat că este necesar să se găsească o soluție legislativă pentru a opri astfel de practici și că o variantă ar fi ca subvenția să fie acordată doar dacă cei care fac cererea demonstrează că lucrează chiar ei pământul.

În acest context, l-am întrebat pe parlamentarul brăilean, care este el însuși fermier, dacă are cunoștință de astfel de cazuri și dacă i se pare rezonabilă varianta ca agricultorii care depun cereri pentru acordarea de subvenții să facă și dovada că-și lucrează singuri terenul.

Nicu Niță ne-a declarat: „Dacă se cunosc astfel de cazuri la nivelul Ministerului Agriculturii, să fie prezentate public cu nume, societate, cui a dat proprietarul terenul în arendă fără acte și toate celelalte date cu privire la situațiile respective și să se trimită informațiile la organele competente să ancheteze astfel de situații.

Eu, unul, nu cunosc astfel de situații și nici nu i-am auzit vorbind pe colegii de la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților despre așa ceva.

Din punctul meu de vedere, nu este nicio problemă dacă se aprobă o reglementare prin care se cere ca atunci când fermierul depune cererea pentru subvenții la APIA, acesta să anexeze și o declarație pe propria răspundere în care precizează că își lucrează chiar el pământul”.