Deputatul Niță: Din punctul meu de vedere, un contract de arendă ar trebui să fie făcut nu pe 7 ani, ci cel puțin pe 10 ani

Parlamentarul brăilean Nicu Niță (PSD), membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, consideră că este necesară și oportună aprobarea unei noi Legi a arendei.

Niță spune că în prezent se lucrează în acest domeniu în baza unor reglementări din Codul civil, fiindcă vechea Lege a arendei a fost abrogată de mai mult timp: „Noi am avut o Lege a arendei până în anul 2009, când urmare a adoptării Codului civil, aceasta a fost abrogată și a fost un gen de vid legislativ, s-a mers în acest domeniu doar pe baza unor articole din Codul respectiv. Numai că din 2009 lucrurile s-au schimbat mult, au evoluat, iar circulația terenurilor este alta acum, deci chiar este nevoie de o lege a arendei care să aibă prevederi clare, adaptate la situația actuală.

În ceea ce privește varianta luată în discuție, ca perioadă minimă a contractelor de arendă să fie de 7 ani, din punctul meu de vedere un contract de arendă ar trebui să fie făcut pe cel puțin 10 ani sau chiar pe 15 ani. Și vă spun și de ce: arendașul investește în acea suprafață de teren ca să-l aducă la o productivitate bună, iar recuperarea acestor bani se face în timp. Este corect ca arendașul să fie protejat din acest punct de vedere, să nu se trezească după câțiva ani că proprietarul decide să încheie contract cu altcineva și el n-a apucat să-și recupereze investiția.  Perioada de 7 ani este prea scurtă, eu am cerut să fie 10-15 ani.

În ceea ce privește propunerea ca în noua lege să se prevadă posibilitatea de a face schimburi de terenuri între fermieri și posibilitatea comasării suprafețelor agricole, aceasta este benefică, pentru că în acest fel fermierii vor putea să-și lucreze mai bine terenurile. Spre exemplu, contractele de sub-arendare nu erau premise de lege până acum, iar dacă se va aproba varianta de lege propusă, în cazul în care să spunem că un fermier are un contract de arendă pe o suprafață de teren 5 hectare care face parte dintr-o solă mai mare, unde mai are contract de arendă și un alt fermier, cei doi voi putea să facă schimb de terenuri, astfel încât fiecare să lucreze pe sola sa și să nu mai existe discuții”.

În ceea ce privește declarațiile făcute de Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, cu privire la faptul că noua Lege a arendei va fi aprobată până la finele acestui an, deputatul PSD ne-a declarat: „Sunt sătul de promisiunile ministrului Agriculturii! Am văzut ce valoare au. Eu, unul, nu mai cred nimic din ceea ce promite el”.