Deputatul Niță: Eu sunt pentru vaccinare, dovadă că am făcut vaccinul anti-COVID, dar nu sunt de acord cu ideea de a obliga oamenii să se vaccineze

Deputatul brăilean Nicu Niță (PSD) nu este de acord cu ideea obligativității vaccinării anti-COVID, ci consideră că este corect ca guvernanții să prezinte informații clare și coerente – nu cum au făcut până acum -, care să convingă oamenii să se vaccineze.

Niță spune că personal s-a vaccinat anti-COVID, dar este dreptul fiecăruia să decidă dacă vrea să facă vaccinul sau nu: „Eu sunt pentru vaccinare, dovadă că am făcut vaccinul anti-COVID, dar nu sunt de acord cu ideea de a obliga oamenii să se vaccineze. Este dreptul fiecăruia să decidă pentru el dacă vrea să facă vaccinul sau nu.

Consider că dacă vor ca oamenii să se vaccineze în număr mare, guvernanții trebuie să se ocupe mai bine de partea de informare, care până acum a lăsat mult de dorit. Ideea este să le explici oamenilor, să le dai informații clare și să răspunzi întrebărilor acestora, nu să dai informații vagi și răspunsuri confuze și apoi să-i ataci pe cei care nu sunt convinși de răspunsurile tale.

Nu sunt de acord cu obligativitatea vaccinării, sunt pentru o mai bună campanie de prezentare a beneficiilor pe care le aduce vaccinarea.

Nu sunt de acord nici cu luarea unor măsuri care înseamnă, de fapt, o discriminare între vaccinați și nevaccinați.

Și nu sunt de acord nici cu un alt lucru pe care l-am văzut în ultima vreme: cu faptul că se încearcă să se instige oamenii unii contra altora, vaccinați contra nevaccinați. Nu ajută pe nimeni să ne jignim și să ne acuzăm unii pe alții. Ce ar ajuta este să prezentăm cât mai multe informații cu privire la modul în care putem să ne protejăm pe noi și să îi protejăm și pe alții și să convingem oamenii că este necesar și benefic să luăm anumite măsuri în acest sens.

Dar măsurile pentru pregătirea valului 4 al pandemiei ar fi trebuit să fie luate din vară, când numărul de infectări s-a redus semnificativ și se putea acționa altfel, nu să așteptăm să ajungem la un număr record de îmbolnăviri și să ne plângem că nu avem una și alta în spitale. Până la finele lunii septembrie PNL-ul a fost ocupat cu luptele politice interne, iar președintele Iohannis a fost ocupat cu golful, iar în septembrie PNL a adunat la Congres 5000 de liberali, deși numărul de infectări la nivel național deja începuse să crească și situația deja era îngrijorătoare. Când tratezi lucrurile în bătaie de joc, când oamenii văd că regulile și restricțiile sunt valabile numai pentru alții, nu și pentru ai tăi, cum să mai aibă încredere în ce le spui?”.