Deputatul Niță: Există o neîncredere în ideea de cooperativă agricolă, după experiența cu fostele CAP-uri de pe vremea comunismului, există o neîncredere și între oameni și de aceea nu s-au înființat prea multe asemenea cooperative

„14 cooperative agricole nu înseamnă mare lucru, pentru un județ cu potențialul agricol al Brăilei, dar este un început. Din câte știu, sunt județe în țară în care funcționau deja 10 cooperative agricole în urmă cu câțiva ani și care nu au o suprafață agricolă de nivelul Brăilei” – este comentariul parlamentarului Nicu Niță (PSD), membru în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților.

Potrivit directorului Direcției Agricole Brăila, Traian Cișmaș, citat de „Obiectiv – Vocea Brăilei”, la ora actuală în județul nostru există un număr de 14 cooperative agricole, care acoperă circa 25.000 de hectare, unele fiind profilate pe cultivarea legumelor, iar altele pe creșterea animalelor. Mai exact, cooperativele agricole amintite funcționează în localitățile Zăvoaia, Dudescu, Vișani, Tichilești, Cireșu, Stăncuța, Movila Miresii, Viziru, Vădeni, Brăila, Șuțești, iar cele mai recent avizate de către MADR sunt la Gradiștea și Chiscani.

În acest context l-am întrebat pe Niță, care este el însuși fermier, de ce merge atât de greu cu înființarea acestor cooperative.

„Eu știu că pentru unii oameni, inclusiv pentru unii agricultori, ideea cooperativei agricole este una, cum se spune, «de tristă amintire» – ei își amintesc de fostele CAP-uri din perioada comunistă. De fapt, cooperativa agricolă reprezintă o formă de asociere benefică pentru agricultori, care se practică în toată Europa. Mai mult decât atât, cooperativele agricole sunt o necesitate, pentru ca fermierii români să poată face față concurenței de pe piața produselor agricole.

Dar pentru ca acestea să fie înființate este necesar ca agricultorii respective să dorească acest lucru și să se organizeze, să facă toate demersurile în acest sens; nu îi poți obliga pe oameni să se asocieze, că nu suntem pe vremea comunismului. Există o neîncredere în valabilitatea acestei forme de asociere, după experiența cu fostele CAP-uri, există o neîncredere și între oameni și de aceea durează mai mult.

Pe măsură ce agricultorii se vor convinge că lucrurile merg bine la cooperativele agricole deja înființate, ei vor căpăta mai multă încredere și probabil o să apară tot mai multe astfel de asocieri. Există niște avantaje fiscale în cazul înființării cooerativelor agricole, avantaje care nu sunt neglijabile, dar decamdată se pare că acestea nu sunt suficient de mari ca să-i convingă pe mai mulți agricultori să se asocieze”, ne-a declarat parlamentarul.