Deputatul Niță: Faptul că ministrul Agriculturii a cerut bani la rectificare pentru plata ajutoarelor pentru secetă aferente anului 2020 nu înseamnă nimic. Să ne anunțe că se plătesc banii ar însemna ceva!

„Faptul că ministrul Agriculturii a cerut bani la rectificarea bugetară din august pentru plata ajutoarelor pentru secetă aferente anului 2020 nu înseamnă nimic. Fermierii nu sunt interesați de faptul că a cerut ministrul Oros banii respectivi, ei vor să li se spună că au fost alocați banii și când începe plata acestor ajutoare” – este comentariul  deputatului brăilean Nicu Niță (PSD) după ce ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că a cerut suma de 1,8 miliarde de lei de la Ministerul Finanțelor pentru plata pagubelor culturilor înființate în primăvara anului 2020 afectate de seceta pedologică.

Niță, care este el însuși fermier, spune că la rectificare cam toate ministerele cer sume suplimentare, însă asta nu înseamnă că le și primesc: „Suntem sătui să ne anunțe cu surle și trâmbițe că se vor aloca bani și apoi să se anunțe ca pe o mare victorie că s-a cerut alocarea unor bani și să treacă lunile și apoi să treacă și anul și banii respectivi să nu mai vină. Cine îi mai crede, când s-au tot lăudat cu plata ajutoarelor pentru secetă aferente anului 2020, dar am trecut de jumătatea anului 2021 și banii tot nu s-au primit?

Nu nu s-au plătit nici acum banii pentru despăgubirile pentru secetă din 2020, nu s-au dat nici banii pentru ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură.

Pe de altă parte, ce să vă mai spun? Prețurile legumelor au scăzut atât de mult, încât legumicultorii de la Matca au ajuns să le arunce la groapa de gunoi. Vin samsarii și le dau 1 leu pentru un kilogramul de roșii și apoi le vând cu 7-8 lei/kg…

Guvernanții își bat joc de agricultori și își bat joc de agricultura țării, lucru care ne afectează pe toți”, a mai spus Niță.

Precizăm că fermierii au primit în 2020 banii pentru despăgubirile aferente culturilor de toamnă (înființate în 2019) dar nu și pentru culturile de primăvară din 2020. Potrivit informațiilor oficiale prezentate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este vorba despre circa 1,2 milioane hectare care au fost afectate de secetă în 2020 și pentru care s-a promis că se vor plăti despăgubiri.