DEPUTATUL NIȚĂ: ÎN PRINCIPIU, ESTE UTIL SĂ ÎNCHEI ASIGURĂRI AGRICOLE. ÎN CONDIȚIILE OFERITE DE FIRMELE DE PROFIL DIN ROMÂNIA CEI MAI MULȚI FERMIERI PREFERĂ SĂ NU-ȘI ASIGURE CULTURILE

Parlamentarul brăilean Nicu Niță (PSD), membru în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților, consideră că au dreptate fermierii care susțin că în România, asigurările agricole reprezintă o afacere doar pentru firmele de profil, nu și pentru cei care plătesc aceste asigurări.

Zilele trecute, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) a cerut public Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) să ia în calcul o adaptare a condițiilor de asigurare și a costului primelor de asigurare la nevoile fermierilor, precum și o extindere a riscurilor acoperite, astfel încât aceste asigurări să reprezinte cu adevărat un ajutor pentru agricultori.

În acest context, l-am întrebat pe Nicu Niță – care este el însuși fermier -, care este opinia sa cu privire la chestiunea asigurărilor agricole.

”În principiu, este util să închei asigurări agricole, pentru că este evident că fermierii sunt interesați să se protejeze într-un fel de riscurile care le-ar putea afecta culturile.

Ceea ce nemulțumește însă fermierii din țara noastră este, în primul rând, genul de asigurări care le sunt oferite, fiindcă acestea nu acoperă toate tipurile de riscuri. Și mă refer atât la polițe de asigurări agricole pentru riscuri standard, cât și la polițe pentru riscuri catastrofice.

În general, polițele de asigurări agricole sunt sunt oferite de firmele de profil se referă la riscurile climatice standard, adică furtuni, grindină, ploi torențiale, etc. Experiența ultimilor ani ne-a arătat însă că agricultorii au nevoie de polițe care să-i protejeze și de riscuri catastrofice, precum seceta, arșița și gerul. Foarte puține societăți de asigurare oferă astfel de produse.

Pe de altă parte, agricultorii sunt nemulțumiți și de modul în care lucrează firmele de asigurări. Dacă tu plătești asigurarea și ei vin după 2 luni să-ți facă evaluarea pagubei, mai bine te lipsești. Când tu, fermier, ai astfel de probleme și cultura este compromisă, pe tine te interesează ca toate procedurile acestea să se deruleze cât mai rapid și să primești despăgubirile; dacă ai de așteptat cu lunile până să primești banii nu-ți convine.

În plus, uneori, în condițiile care îți sunt oferite prin contractele de asigurare ajungi ca sumele pe care le încasezi ca despăgubire să fie mai mici decât rata achitată. Să fim serioși, asta ar fi o afacere păguboasă pentru agricultori, deci nu e de mirare că oamenii preferă să nu-și asigure culturile…

În concluzie, eu consider că este benefică asigurarea culturilor, dar dacă se face în condiții care să fie avantajoase și pentru agricultor. Dacă firmele de asigurări nu se adaptează la nevoile pieței are de pierdut toată lumea, așa încât este necesar să se găsească soluțiile care să mulțumească ambele părți”, ne-a declarat parlamentarul.