Deputatul Niță: Nu avem nicio așteptare de la noul Guvern, pe linie de agricultură. Ei nu au fost în stare să plătească nici despăgubirile pentru secetă de anul trecut

„Seceta a fost o problemă majoră în agricultura românească în anul 2020 și cel mai probabil, va fi o problemă și în 2021.

Pe de altă parte, criza COVID-19 a făcut să se reducă substanțial activitatea în HoReCa, ceea ce a afectat grav și fermierii care livrau produse acestui sector. Nici în acest domeniu nu sunt optimist, nu mă aștept ca lucrurile să se schimbe substanțial în bine” – este ceea ce spune deputatul brăilean Nicu Niță (PSD), membru al Comisiei pentru Agricultură.

În plus, Niță crede că și sprijinul guvernamental acordat  agriculturii o să fie mult mai modest (din punct de vedere financiar) decât anul trecut: „Nu avem nicio așteptare de la noul Guvern, pe linie de agricultură. Ei nu au fost în stare să dea banii care reprezentau despăgubirile pentru seceta de anul trecut – nu s-au dat banii nici pentru primăvară, nici pentru toamnă. S-au făcut măsurători, s-au făcut calcule, s-a făcut tot ce trebuie, dar banii nu i-au primit agricultorii.

În ceea ce privește anul acesta, cu seceta, doar să ne-ajute Dumnezeu, că nu ne punem nădejdea în eventualele măsurile luate de guvernanți; ne-am lămurit în ceea ce-i privește. Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat ceva ploaie și zăpadă și este apă în sol, dar știți cum suntem noi, agricultorii, deși au fost ceva precipitații, noi tot am mai vrea.

La ora actuală culturile sunt frumoase, dar o să vedem ce se va mai întâmpla în continuare.

2020 a fost un an electoral și guvernanții au promis tot felul de ajutoare, că era în interesul lor. După cum v-am spus, unele dintre ele n-au fost decât niște promisiuni, că banii n-au venit, dar ei au împărțit pe hârtie tot felul de ajutoare pentru agricultori. Acum, dacă au trecut alegerile, cred că nici promisiuni n-o să mai împartă, că bani oricum nu împărțeau.

Și după cum știți, nu e vorba numai despre neplata unor sume destinate agricultorilor. Și în alte domenii s-a amânat punerea în practică a unor prevederi legale care însemnau cheltuieli suplimentare de la buget”.