Deputatul Niță: Nu cred că fermierii vor primi până în vară banii care reprezintă despăgubirile pentru secetă. Și știți ce înseamnă asta? Falimentul pentru mulți fermieri

„Agricultorii sunt interesați să li se plătească banii, fiindcă ei au datorii la inputuri, au datorii la multe altele; varianta asta cu compensarea unor datorii la stat nu îi ajută. Varianta corectă este să fie prinse în buget sumele necesare și fermierii să-și primească banii în conturi” – este declarația deputatului PSD de Brăila Nicu Niță, cu referire la faptul că nici până acum nu s-au plătit despăgubirile pentru culturile de primăvară afectate de seceta pedologică severă din 2020 și despăgubirile aferente culturilor de toamnă.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis pe 22 februarie o scrisoare deschisă președinților Comisiilor de Agricultură din Parlament, în care se prezintă situația fermierilor afectați de efectele pe care seceta pedologică extremă din anul 2020 le-a avut asupra culturilor de primăvară și se solicită amendarea Legii bugetului de stat pe anul 2021 prin includerea la plată a sumei reprezentând despăgubiri acordate producătorilor agricoli în caz de calamități naturale în agricultură prin intermediul creditelor bugetare.

Alianța amintită a mai sugerat ca posibilă soluție compensarea sumelor reprezentând despăgubiri acordate fermierilor cu sumele reprezentând creanțe bugetare (impozit pe venit/salarii, CAS, CASS).

L-am întrebat pe Niță, care este membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, cum vede această chestiune, ținând cont de faptul că el însuși este fermier și cunoaște situația din domeniu.

Aceasta ne-a declarat: „Anul trecut fermierii au fost puternic afectați de efectele secetei pedologice extreme și în condițiile în care nu există posibilitatea asigurării pentru secetă – mă refer la faptul că firmele de profil nu asigură seceta decât în cazuri speciale și nu pentru toate culturile și nici pentru toată suprafața agricolă cultivată -, agriculturii se bazau pe despăgubirile promise de Guvern (care și acestea acoperă parțial paguba), pentru a lucra pământul în acest an. Ne-au amânat cu plata despăgubirilor tot anul trecut și acum constatăm că fac la fel.

Sincer vă spun, eu nu mă aștept ca fermierii să primească banii pe despăgubiri până în vară. Și știți ce înseamnă asta? Falimentul pentru mulți fermieri.

Anul acesta agricol va fi jale. Și asta vor, să falimenteze fermele mari și să vină străinii să le cumpere pe un leu, cum s-a întâmplat cu industria și cu atâtea altele. Este făcut totul cu intenție. Nu poți să refuzi să plătești despăgubirile atâta timp, când știi foarte bine ce efect va avea asupra agricultorilor! Fermierii sunt aduși la sapă de lemn cu intenție de acești guvernanți”.